Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит е в Москва

Патриарх Неофит е в Москва

От днес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит е на петдневно официално посещение в Москва по покана на Руския патриарх Кирил и на ръководството на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”.

„С радост приветстваме пристигането на Светейшия патриарх Неофит в пределите на Руската православна църква. Винаги братско посещение на предстоятел на поместна православна църква е пример за нашето единство в неговото православно и славянско измерение“, каза в специално интервю за националното радио говорителят на Руския патриарх отец Александър Волков.

На летище „Шерметиево“ Негово Светейшество патриарх Неофит бе посрещнат от председателя на Отдел „Външноцърковни връзки“ към Московската патриаршия Волоколамски митрополит Иларион, Подолски епископ Тихон, други членове на ръководството на ОВЦС и московски духовници. Представителят на БПЦ–БП в Москва архимандрит Теоктист и извънредният и пълномощен посланик на Република Бълария в Руската федерация Бойко Коцев също бяха сред посрещащите Негово Светейшество и църковната делегация в Москва.

Патриарх Неофит е придружен от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, викария на Софийския митрополит Браницки епископ Григорий, архим. Герасим, гл. секретар на Св. Синод на БПЦ и други.

Десетчленната българска църковна делегация е съпроводена от настоятеля на Руското подворие в София архим. Филип и от представителя на фонд „Единство на православните народи“ в България Елисавета Миленова.

Повод за визитата на патриарх Неофит от 7 до 11 март в Москва е наградата за „принос към единството на православните народи и утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото”, която фонд „Единство на православните народи” присъди на Негово Светейшество за 2015 г.

Утре Българският патриарх Неофит и Руският патриарх Кирил ще отслужат св. Литургия в храма на Покровския манастир, в който са положени мощите на честваната на този ден блажена Матрона Московска. След Литургията двамата патриарси ще отслужат Молебен към новоканонизирания от Руската и Българската православна църква св. Серафим Софийски Чудотворец.

На 9 март в голямата зала на храм „Христос Спасител” в Москва ще се състои церемонията по награждаването на Негово Светейшество патриарх Неофит за приноса му за обединение на православните и за опазване на християнските ценности на обществото.
В рамките на визитата си в Москва Българският патриарх Неофит ще има официална среща с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Предвиждат се срещи в централата на фонд „Единство на православните народи“ и в подворието на БПЦ в Москва, както и поклонение в Новойерусалимския Воскресенский манастир, в кремълските храмове „Успенский събор“ (където са мощите на родения в България св. Киприян, митрополит Киевски и Московски), „Архангелский събор“ и „Благовещенский събор“, а също и посещение на новостроящия се храм, посветен на св. Киприян.

Очаквайте възможно най-подробни репортажи за посещението на Негово Светейшество патриарх Неофит в Москва.

снимки: mospat.ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Румен Радев: Нека предпазим православието от политическата демагогия

Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по ...