Начало / Новини / Митрополит Николай отслужи панихида за патриарх Кирил

Митрополит Николай отслужи панихида за патриарх Кирил

Днес се навършиха 45 години от кончината на приснопометния Български патриарх Кирил. По този повод  Пловдивският митрополит Николай отслужи панихида при бюст – паметника на патриарха в Цар – Симеоновата градина в град Пловдив.

Богослужението започна от 11:00 часа в присъствието на свещенослужители от Пловдивската епархия и представители на местната власт. В края на панихидата митрополит Николай се обърна към събралите се с топли думи, като каза ”Присноблаженият Български патриарх Кирил с чест и достойнство понесе жребия на своето нелеко служение – понесе тежестта на кръста на Божественото призвание. Кръст, който Божият спасителен промисъл възложи именно на него в нелеки времена на изпитания за вярата на нашия народ – да бъде Пловдивски митрополит, да бъде и първосветител на родната Българска света Църква.

Той бе достоен изпълнител на Христовата повеля – да преподава словото за вечния живот и спасение.

Със слово и на дело, с личен пример той бе неуморен служител на Българската света Църква, служител на най-великата добродетел – Христовата любов.”

Припомняме, че по решение на Св. Синод на 5.03. бе отслужена от Русенски митрополит Наум заупокойна св. Литургия и панихидата в памет на Българския патриарх Кирил и Екзарх Стефан в Бачковския манастир, където са погребани те.

Кой е Българският патриарх Кирил?

Патриарх Кирил е роден на 3 януари 1901 г., в София под името Константин Марков Константинов. От 1914 г. до 1918 г. учи в Софийската семинария, а след това следва богословие в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

Патриарх Кирил защитава докторат през 1927 г. През 1928-1930 г. специализира философия в Берлин при проф. Адолф Харнак. Приема монашеството още като студент през 1923 г. От 1926 г. е учител в Духовната семинария в София. През 1936 г. е ръкоположен за Стобийски епископ. През 1938 г. е назначен за главен секретар на Светия Синод. На 15 май 1938 година е избран за Пловдивски митрополит. Утвърден на 29 май същата година. През 1943 г. дръзва да се опълчи на властите, за да спаси подготвените за депортиране в лагерите на смъртта пловдивски евреи. Митрополит Кирил поема събраните за депортиране евреи под своя закрила и заявява, че ако ги натоварят във вагоните, той ще легне пред влака. За това си дело през 2000 г. посмъртно е провъзгласен от организацията „Яд Вашем“ за „праведник на народите“.

След комунистическия преврат на 9 септември 1944 г. е арестуван по лъжливи обвинения и лежи няколко месеца в затвора, но не е осъден.

На 10 май 1953г. е избран за пръв патриарх на възстановената Българска патриаршия, след като е избран от Третия софийски църковно-народен събор за патриарх и Софийски митрополит. На 18 юли 1968 г. Светият Синод начело с патриарх Кирил обявява решението си за смяна на Юлианския църковен календар с Новоюлиански календар.

Научните интереси на патриарх Кирил обхващат областта на българската културно-национална и църковна история и предимно борбата на българския народ за независимост и национално обособяване. Издирва исторически факти и обнародва извори, извлечени от български и чужди архивохранилища. Научните му трудове, значителни по обем и съдържание, са написани на основата на огромен документален материал и са важен принос към историята на българската църковно-национална борба.

Патриарх Кирил е доктор хонорис кауза на Софийската, Московската и Санктпетербургската духовна академия.

Умира на 7 март 1971 г. в София. Погребан е в църквата „Св. Богородица“ в Бачковския манастир.

Вечна и блажена да бъде паметта му.

Снимки и информация: www.plovdivskamitropolia.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Българският патриарх Неофит прие митрополит Емануил от Александрийската патриаршия

На 25 септември Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит прие в своя кабинет, ...