Начало / Новини / Монаси от Св. гора се помолиха на гроба на св. Серафим Софийски

Монаси от Св. гора се помолиха на гроба на св. Серафим Софийски

Монаси от Света гора – Атон се помолиха на св. Серафим Софийски в криптата на Руската църква „Св. Николай Чудотворец“ в София.

С благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит и по покана на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан делегация от Света гора, водена от йеросхимонах Епифаний, който е постоянен член на Св. Кинотис в Св. Гора, посети България. В състава на делегацията влизат йеросхимонах Мойсей, член на Свещения събор на манастира Ксенофонт, йеродякон Йеремия (манастир Ксенофонт) и монах Продомос от манастира Пантократор. Монасите бяха у нас във връзка с чествания във Варна, където прочетоха Молебен канон пред чудотворната икона на св. Богородица – Геронтиса (тук).

По-късно монасите от Св. Гора бяха на прием при Негово Светейшество патриарх Неофит, който им благословил да посетят руския храм „Св. Николай Чудотворец“ в София. Днес те извършиха молитва  пред мощите на св. Серафим Софийски, като изпяха тропара и кондака на св. Серафим, а след това прочетоха и молитва към него, та той да се застъпва пред Бога с молитвите си. След това проведоха беседа на тема „1000 години руско монашество на Св. Гора“.

Делегацията от Света гора бе посрещната в храм „Св. Николай Чудотворец“ от председателя на храма архим. Филип и йеромонах Зотик.

Снимка и видео: Балканско атонско сдружение (тук).

За Ангел Карадаков

Виж още

Ученици от Перник започват проучвателска дейност, свързана с живота и делото на св. Йоан Рилски

Възпитаници на Основно училище „Иван Рилски“ в Перник започват проучвателска дейност, свързана с патрона си, ...