Начало / Новини / Монаси от Св. гора се помолиха на гроба на св. Серафим Софийски

Монаси от Св. гора се помолиха на гроба на св. Серафим Софийски

Монаси от Света гора – Атон се помолиха на св. Серафим Софийски в криптата на Руската църква „Св. Николай Чудотворец“ в София.

С благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит и по покана на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан делегация от Света гора, водена от йеросхимонах Епифаний, който е постоянен член на Св. Кинотис в Св. Гора, посети България. В състава на делегацията влизат йеросхимонах Мойсей, член на Свещения събор на манастира Ксенофонт, йеродякон Йеремия (манастир Ксенофонт) и монах Продомос от манастира Пантократор. Монасите бяха у нас във връзка с чествания във Варна, където прочетоха Молебен канон пред чудотворната икона на св. Богородица – Геронтиса (тук).

По-късно монасите от Св. Гора бяха на прием при Негово Светейшество патриарх Неофит, който им благословил да посетят руския храм „Св. Николай Чудотворец“ в София. Днес те извършиха молитва  пред мощите на св. Серафим Софийски, като изпяха тропара и кондака на св. Серафим, а след това прочетоха и молитва към него, та той да се застъпва пред Бога с молитвите си. След това проведоха беседа на тема „1000 години руско монашество на Св. Гора“.

Делегацията от Света гора бе посрещната в храм „Св. Николай Чудотворец“ от председателя на храма архим. Филип и йеромонах Зотик.

Снимка и видео: Балканско атонско сдружение (тук).

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...