Начало / Новини / Бачковският манастир се нуждае от спешен ремонт

Бачковският манастир се нуждае от спешен ремонт

От неотложен ремонт се нуждае южното крило на Бачковския манастир, съобщава БНТ2. Монасите набират средства и за отваряне на допълнителни стаи за гостите на светата обител. Те планират още да открият за посетители непоказвани досега стенописи в църквата „Св. Никола“, която е възрожденски паметник на културата.

Църквата „Св. Никола“ се намира в южния двор на Бачковския манастир и е изрисувана изцяло от Захарий Зограф. Тя е единствената в България, на чиято северна страна е изписано житието на Свети Николай Чудотворец, а на срещуположната – са част от чудесата, които Захарий Зограф е вплел стилистично в композиции на над 600 образа. Църквата има нужда от спешен частичен ремонт, тъй като времето е поразило част от гениалните творби на живописеца. Игуменът на светата обител е категоричен, че до лятото трябва да се предприемат мерки.

Уникални са и стенописите в старинната трапезария на църквата. Те никога не са били показвани, а желанието на монашеското братство сега е те да станат достъпни за посетители. Манастирът се нуждае от средства за ремонт и на 16 помещения за гости-поклонници, в които не е влизано повече от 30 години.

От Бачковския манастир са сметнали, че имат нужда от около 2 милиона лева, за да извършат всички необходими реконструкции. Светата обител е национален паметник на културата и повече от 25 години не е получавала държавна субсидия по думите на игумена. На интернет страницата на манастира всеки може да намери информация как да помогне.

Източник: БНТ2

Снимка: sites.google.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...