Начало / Новини / Турция затваря и последната църква в Бурса

Турция затваря и последната църква в Бурса

Християните в последната отворена църква в град Бурса са пред изгонване от нея, тъй като местният Градски съвет им отказва разрешение да продължат да използват храма.

Протестанти, католици и православни ползват една и съща сграда, известна като „Френската църква“, където провеждат своите богослужения. Местните власти обаче са дали срок на вярващите да освободят единствения християнски храм в града до 26 март.

Френската църква“ е построена през 80-те години на 19-ти век от католици, преселници от Леванта, а през 2004 година сградата е реставрирана и Община Бурса дава разрешение на местните християни да я ползват за богослужебни цели. Така за повече от десетилетие тя приютява около 200 души от четири различни деноминации: германо-католици (римокатолически схизматици), римокатолици, православни и местни протестанти.

Според духовниците към храма, след като са подали молба да им се поднови разрешението за ползване на сградата, искането им е било отхвърлено от човек в Градския съвет.

На 18 февруари представител на официалния собственик на сградата – Главната дирекция по Фондациите, е информирал вярващите, че трябва да напуснат храма до 23 март – срок, който по-късно е удължен до 26 март.

Според източници на сайта „Christian Today”1, Главната дирекция се е отказала от първоначалните си претенции и основният отпор е от страна на някои хора в Градския съвет, които са против това да има действащ християнски храм в Бурса.

Предстоятелите на четирите деноминации са в постоянен контакт с Градския съвет, който издава разрешение за ползването на сгради с религиозна цел, и с Главната дирекция по Фондациите.

Говорител на асоциацията Middle East Concern каза, че пасторите са били изненадани от подкрепата, оказана им от гражданите, както и от националните и местни медии. Той допълни още, че ще бъде много странно, ако Съветът откаже да поднови разрешителното, предвид огромната подкрепа, която християните имат на местно и международно ниво, но и че неподновяването може да зависи и от позицията и влиянието на дадени хора, които стоят зад първоначалната заповед за напускане на сградата.

От асоциацията MEC2 също призовават хората да се молят за това да се променят сърцата и да се вразумят тези, които създават трудности, и за това дискусията да бъде с положителен изход за християните.

Източник: christiantoday.com

Превод: Божин Дончев

1Christian Today е един от най-големите англоезични християнски сайтове за новини и коментари от целия християнски свят.

2МЕС – накратко от Middle East Concern – асоциация, базирана в Близкия изток, която следи за спазването и защитаването на човешките права на християните в страни с официално ислямско вероизповедание.

За Божин Дончев

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...