Начало / Новини / Турция затваря и последната църква в Бурса

Турция затваря и последната църква в Бурса

Християните в последната отворена църква в град Бурса са пред изгонване от нея, тъй като местният Градски съвет им отказва разрешение да продължат да използват храма.

Протестанти, католици и православни ползват една и съща сграда, известна като „Френската църква“, където провеждат своите богослужения. Местните власти обаче са дали срок на вярващите да освободят единствения християнски храм в града до 26 март.

Френската църква“ е построена през 80-те години на 19-ти век от католици, преселници от Леванта, а през 2004 година сградата е реставрирана и Община Бурса дава разрешение на местните християни да я ползват за богослужебни цели. Така за повече от десетилетие тя приютява около 200 души от четири различни деноминации: германо-католици (римокатолически схизматици), римокатолици, православни и местни протестанти.

Според духовниците към храма, след като са подали молба да им се поднови разрешението за ползване на сградата, искането им е било отхвърлено от човек в Градския съвет.

На 18 февруари представител на официалния собственик на сградата – Главната дирекция по Фондациите, е информирал вярващите, че трябва да напуснат храма до 23 март – срок, който по-късно е удължен до 26 март.

Според източници на сайта „Christian Today”1, Главната дирекция се е отказала от първоначалните си претенции и основният отпор е от страна на някои хора в Градския съвет, които са против това да има действащ християнски храм в Бурса.

Предстоятелите на четирите деноминации са в постоянен контакт с Градския съвет, който издава разрешение за ползването на сгради с религиозна цел, и с Главната дирекция по Фондациите.

Говорител на асоциацията Middle East Concern каза, че пасторите са били изненадани от подкрепата, оказана им от гражданите, както и от националните и местни медии. Той допълни още, че ще бъде много странно, ако Съветът откаже да поднови разрешителното, предвид огромната подкрепа, която християните имат на местно и международно ниво, но и че неподновяването може да зависи и от позицията и влиянието на дадени хора, които стоят зад първоначалната заповед за напускане на сградата.

От асоциацията MEC2 също призовават хората да се молят за това да се променят сърцата и да се вразумят тези, които създават трудности, и за това дискусията да бъде с положителен изход за християните.

Източник: christiantoday.com

Превод: Божин Дончев

1Christian Today е един от най-големите англоезични християнски сайтове за новини и коментари от целия християнски свят.

2МЕС – накратко от Middle East Concern – асоциация, базирана в Близкия изток, която следи за спазването и защитаването на човешките права на християните в страни с официално ислямско вероизповедание.

За Божин Дончев

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...