Начало / Новини / Патриарх Неофит: Не само воинският, но и духовният подвиг ни даде началото на нова свободна епоха

Патриарх Неофит: Не само воинският, но и духовният подвиг ни даде началото на нова свободна епоха

В деня на 138-та годишнина от Освобождението на България от османско иго Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отслужи в храм-паметника „Св. Александър Невски“ панихида за упокоение на душите на загиналите в Руско-турската освободителна война и благодарствен молебен към Бога за великия дар на свободата.

В съслужение с Негово Светейшество бяха Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, архим. Герасим, гл. секретар на Св. Синод, архим. Филип, предстоятел на Руското патриаршеско подворие в София, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия в София, ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийската св. митрополия, и множество софийски свещеници.

В своето пастирско слово за празника Българският патриарх Неофит определи Трети март като „ден на новата надежда, паметта за който преминава от поколение в поколение, за да ни припомня отново и отново непреходната ценност на един от най-висшите дарове, с които Бог е дарувал човека – дара на неговата свобода. Защото само свободният човек е в състояние да даде и своя личен принос към световната култура, да гради свое бъдеще, да прави свои планове, да оставя своя собствена, неповторима диря в общата история на човечеството“, отбеляза Негово Светейшество.

Патриарх Неофит подчерта това, което обикновено отсъства при говоренето и оценките за Освободителната война, подчерта „не само воинския, но още и духовния подвиг на всички онези наши братя, които – в изява на безкористна и жертвена любов – отдадоха живота си за нашата свобода, добре помнейки казаното от Господа Иисуса Христа, че „никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели” (Иоан 15:13). Тъкмо този завет изпълниха всички онези руси и фини, беларуси и украинци, румъни и наши сънародници българи – знайни и незнайни наши братя по вяра, които, по своя воля и с Христовото име на уста, оставяха костите си по освобождаваните от тях земи и така категорично засвидетелстваха пред Бога и пред света верността си към Христовата повеля да любим един другиго така, както и Господ ни възлюби, като отдаде Себе Си „за живота на света” (Иоан 6:51)“, каза още патриарх Неофит.

След богослужението в храм-паметника „Св. Александър Невски“ Негово Светейшество и многобройните придружаващи го духовници и миряни се включиха в официалните държавни чествания на националния празник в София.

снимки: bg-patriarshia.bg

видео: Соня Анкова

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...