Начало / Новини / Патриарх Неофит заминава на посещение в Москва

Патриарх Неофит заминава на посещение в Москва

На петдневно официално посещение в Москва заминава Негово Светейшество Българският патриарх Неофит по покана на Руския патриарх Кирил и на ръководството на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”. Това съобщи отдел „Връзки с обществеността“ на Св. Синод на Българската православна църква.

Повод за визитата на патриарх Неофит от 7 до 11 март в Москва е наградата за „принос към единството на православните народи и утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото”, която фонд „Единство на православните народи” присъди на Негово Светейшество за 2015 г.
Патриарх Неофит ще бъде придружаван от десетчленна официална църковна делегация в състав: Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, архим. Герасим, гл. секретар на Св. Синод на БПЦ – БП, дякон д-р Деян Коруноски, Теодор Атанасов, началник на кабинета на патриарха, Александра Карамихалева, началник отдел „Връзки с обществеността“ на Св. Синод на БПЦ – БП, доц. Димитър Димитров, гл. диригент на Патриаршеския хор „Св. Александър Невски“, и др.  Делегацията ще бъде придружавана от представителя на Руската патриаршия в София архимандрит Филип и от представителя на фонд „Единство на православните народи“ в България Елисавета Миленова.

В програмата на посещението е предвидено на 8 март Българският патриарх Неофит и Руският патриарх Кирил да отслужат св. Литургия в храма на Покровския манастир, в който са положени мощите на честваната на този ден блажена Матрона Московска. След Литургията двамата патриарси ще отслужат Молебен към новоканонизирания от Руската и Българската православна църква св. Серафим Софийски Чудотворец.

На 9 март в голямата зала на храм „Христос Спасител” в Москва ще се състои церемонията по награждаването на Негово Светейшество патриарх Неофит за приноса му за обединение на православните и за опазване на християнските ценности на обществото. Премията от международния фонд „Единство на православните народи“ има финансово измерение в размер до 50 хил. долара.
В рамките на визитата си в Москва Българският патриарх Неофит ще има официална среща с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Предвиждат се срещи в централата на фонд „Единство на православните народи“ и в подворието на БПЦ в Москва, както и поклонение в Новойерусалимския Воскресенский манастир, в кремълските храмове „Успенский събор“ (където са мощите на родения в България св. Киприян, митрополит Киевски и Московски), „Архангелский събор“ и „Благовещенский събор“, а също и посещение на новостроящия се храм, посветен на св. Киприян.
Наградата на фонд „Единство на православните народи“ се присъжда от 2000 г. на държавни, религиозни, политически, културни и обществени дейци за изключителен принос в делото по укрепване на духовното и културното единство на православните народи. Неин носител е и блаженопочившият патриарх Максим, който през 2004 г. даде премията от 50 хил. долара за благотворителност.

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...