Начало / Новини / Патриарх Неофит заминава на посещение в Москва

Патриарх Неофит заминава на посещение в Москва

На петдневно официално посещение в Москва заминава Негово Светейшество Българският патриарх Неофит по покана на Руския патриарх Кирил и на ръководството на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”. Това съобщи отдел „Връзки с обществеността“ на Св. Синод на Българската православна църква.

Повод за визитата на патриарх Неофит от 7 до 11 март в Москва е наградата за „принос към единството на православните народи и утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото”, която фонд „Единство на православните народи” присъди на Негово Светейшество за 2015 г.
Патриарх Неофит ще бъде придружаван от десетчленна официална църковна делегация в състав: Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, архим. Герасим, гл. секретар на Св. Синод на БПЦ – БП, дякон д-р Деян Коруноски, Теодор Атанасов, началник на кабинета на патриарха, Александра Карамихалева, началник отдел „Връзки с обществеността“ на Св. Синод на БПЦ – БП, доц. Димитър Димитров, гл. диригент на Патриаршеския хор „Св. Александър Невски“, и др.  Делегацията ще бъде придружавана от представителя на Руската патриаршия в София архимандрит Филип и от представителя на фонд „Единство на православните народи“ в България Елисавета Миленова.

В програмата на посещението е предвидено на 8 март Българският патриарх Неофит и Руският патриарх Кирил да отслужат св. Литургия в храма на Покровския манастир, в който са положени мощите на честваната на този ден блажена Матрона Московска. След Литургията двамата патриарси ще отслужат Молебен към новоканонизирания от Руската и Българската православна църква св. Серафим Софийски Чудотворец.

На 9 март в голямата зала на храм „Христос Спасител” в Москва ще се състои церемонията по награждаването на Негово Светейшество патриарх Неофит за приноса му за обединение на православните и за опазване на християнските ценности на обществото. Премията от международния фонд „Единство на православните народи“ има финансово измерение в размер до 50 хил. долара.
В рамките на визитата си в Москва Българският патриарх Неофит ще има официална среща с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Предвиждат се срещи в централата на фонд „Единство на православните народи“ и в подворието на БПЦ в Москва, както и поклонение в Новойерусалимския Воскресенский манастир, в кремълските храмове „Успенский събор“ (където са мощите на родения в България св. Киприян, митрополит Киевски и Московски), „Архангелский събор“ и „Благовещенский събор“, а също и посещение на новостроящия се храм, посветен на св. Киприян.
Наградата на фонд „Единство на православните народи“ се присъжда от 2000 г. на държавни, религиозни, политически, културни и обществени дейци за изключителен принос в делото по укрепване на духовното и културното единство на православните народи. Неин носител е и блаженопочившият патриарх Максим, който през 2004 г. даде премията от 50 хил. долара за благотворителност.

За Ангел Карадаков

Виж още

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия и се срещна с патриарх Йоан X, информира orthodoxianewsagency.gr. В ...