Начало / катехизис / Откриха кабинет по „Православни ценности и традиции“ във варненско училище

Откриха кабинет по „Православни ценности и традиции“ във варненско училище

На 2 март във Второ СОУ „Неофит Бозвели“ във Варна бе открит кабинет „Православни християнски ценности и традиции“. Откриването се извърши с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Инициативата за създаването на обучение по предмет „Православни християнски ценности и традиции“ е съвместна между Варненската и Великопреславска митрополия, Община Варна, Общински детски комплекс и Регионалния инспекторат по образованието. СОУ „Неофит Бозвели“ съвсем не е единственото училище във Варна, в което има подобен кабинет, то е 17-то поред.

Щастлива съм, че точно в навечерието на Трети март откриваме този прекрасен духовен център, който ще е място, в което нашите деца, нашите колеги, родителите на нашите деца ще могат да общуват по християнски и да се обучават в онези добродетели, които са ни запазили като народ и нация“ – обърна се към присъстващите на церемонията по откриването на кабинета директорът на СОУ „Неофит Бозвели“ Даниела Игнатова.

В новооткрития кабинет ще се обучават общо 54 деца от втори, трети и четвърти клас. Предметът „Православни християнски ценности и традиции“ от няколко години присъства в програмата на училището като свободноизбираем по инициатива на учителката Стойка Димитрова, която е преподавател и в школата на Общинския детски комплекс. Занятията в новия кабинет ще са два пъти седмично. „В нашето училище има традиция по отношение на зачитане на християнските ценности. Патронът на училището Неофит Бозвели е български духовник. Всяка година на 14 септември, когато отбелязваме и Кръстовден, в училището организираме водосвет и присъствието на него е по желание, това не е официалното откриване на учебната година. Прави впечатление, че в последните години желаещите да се включат са все повече. Идват млади хора и семейства заедно със своите деца“, разказа директорът на СОУ „Неофит Бозвели“ пред медиите.
В школата „Православни християнски ценности и традиции“ към Общински детски комплекс – Варна работят петима учители, които обхващат 17 училища в града. Обучението има за цел да даде на учениците знания, които да формират християнско нравствено поведение, да се запознаят с духовните и социокултурни измерения на християнството, да изградят умения да прилагат всичко научено за православието в семейството и в живота.

Снимки: Пламен Гутинов, chernomore.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Григорий: Да пазим заветите на Светейшия патриарх Неофит, пребъдвайки в единството на вярата

В края на заупокойното богослужение по повод четиридесетия ден от кончината на Българския патриарх Неофит ...