Начало / За нас / Любопитно / Филмът „Светият град – Асеновград” с участие на световни фестивали

Филмът „Светият град – Асеновград” с участие на световни фестивали

Филмът на журналиста Ангел Бончев „Светият град – Асеновград” тръгна по международни фестивали.

Първият конкурс, на който лентата ще представя страната ни, е на Асоциацията на журналистите, пишещи в религиозната сфера, „Religion newswriters Assosiation”, Колумбия, САЩ. Това стана възможно с изключителната подкрепа отново на община Асеновград в лицето на кмета д-р Емил Караиванов. Ангел Бончев казва, че сегашната управа на Асеновград е първата, която отделя толкова голямо внимание на културата и духовността, запазена през вековете в града. В началото на седмицата бе регистрирано и участието на „Светият град – Асеновград” във фестивала на туристическия филм „На източния бряг на Европа”. В момента филмът се превежда и на руски език, поради интереса от руска страна за участието му във фестивалите „Златният Витяз” и „Покров” – фестивали само и единствено за филми на религиозна тематика. През октомври филмът ще се състезава и на фестивала Илхава (Чехия), това е най-престижният фестивал за документално кино в цяла Източна Европа. Тепърва се обмисля от автора и екипа кои ще са другите фестивали, на които да бъде представен филмът „Светият град – Асеновград”. У нас филмът е излъчван по Пловдивската православна телевизия. Филмът е създаден с благословението на Пловдивския митрополит Николай и разказва за съхранената духовност в Асеновград през вековете. Той е не само красив, но и изключително духовен именно заради огромната концентрация на православни храмове, параклиси и манастири.

В момента екипът работи по следващия си проект – филм за живота и мъченичеството на свети великомъченик и чудотворец Ефрем. В него ще бъде разказано житието на свети Ефрем и чудодейният начин на откриване на мощите му след 524-годишно забвение. Зрителите ще разберат със сцени възстановки за чудеса на великомъченика и за това, как в манастира на свети Ефрем се гонят демони.
В момента се набират средства за завършване на филма „Чудотворецът свети Ефрем” и който желае да помогне, може да се свърже с автора Ангел Бончев на фейсбук профила му.
Тук може да видите и трейлъра на филма „Чудотворецът свети Ефрем.

Снимка: asenovgradnews.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...