Начало / Новини / Подводен остров с руини на построен от св. Фотий манастир изследват в Турция

Подводен остров с руини на построен от св. Фотий манастир изследват в Турция

Екип от турски археолози ще започне проучване на стар подводен остров с манастир недалеч от крайбрежието на провинция Истанбул.

Водолазите и учените от три турски университета планират да изследват територията на подводния остров Вордониси, разположен на дъното на Мраморно море на разстояние около 700 метра от брега (виж тук), казват представители на общината в истанбулския район Малтепе. На острова се намира руина от православния манастир, построен от св. Фотий Велики, патриарх Константинополски, където светецът е пребивавал под стража в продължение на 7 години. Както разказва кметът на район Малтепе Али Килич, манастирът е бил построен преди 1200 години, но след голямо земетресение през 1010 година обителта била потопена под водата.

Остров Вордониси е бил открит по време на изучаването на стари карти от времето на Византийската империя. През изминалата година екип от учени успя за първи път да го фотографира. Данните, получени в хода на сегашните изследвания, могат да помогнат островът да бъде вписан в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, което занапред ще помогне за неговото охраняване и привличане на туристи.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

  1. Малтепе – Кварталът Малтепе се намира в предградията на Истанбул между Кадъкьой и Картал, на брега на Мраморно море.
  2. Православната църква почита св. Фотий Цариградски като ревностен защитник на православната вяра, учен богослов, оставил след себе си многобройни и разнообразни трудове. Почитан е като равноапостол, ерудит, един от първите европейски библиографи

превод: Ренета Трифонова

източник: pravoslavie.ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...