Начало / Uncategorized / Забраниха на гръцки митрополит да влезе в училище

Забраниха на гръцки митрополит да влезе в училище

Солунският митрополит Антим разказа, че по заповед на Министерството на образованието на Гърция на Месогейския и Лавреотикийски митриполит Николай е било забранено да влезе при учениците в едно от училищата в град Солун. Публикуваме основните положения от заявлението на митрополит Антим по случая.

Месогейският митрополит Николай дойде в Солун по покана на учениците… Когато пристигнал в учебното заведение, отговорните лица казали на владиката: „Не можем да Ви разрешим да влезете при децата, тъй като получихме заповед от Министерството на образованието.” Как е възможно това? В Гърция, където толкова свещеници са се жертвали заради отечеството, забраняват на представителите на Църквата да поговорят с децата. Това е гонение на Църквата, което засега има неофициален характер, а после ще бъде узаконено…”

Заповедта на министъра на образованието Никос Филис е изпратена до всички училища със специално писмо, в което се казва: „Нито един архиерей не може да идва при децата, освен това трябва да се провери какво са правили тези от тях, които вече са успели да посетят училищата досега. Били ли са техните проповеди катехизаторски или са говорили на разнообразни теми.”

Кого безпокои появяването на клириците? Това ли е „откритото” училище, където свободно се споделят различни идеи и мнения, за което уж мечтае министърът?” – се пита в писмото на митрополит Антим.

Превод: Ренета Трифонова

Източници: http://www.pravoslavie.ru/91100.html http://agionoros.ru/docs/2256.htm

За Божин Дончев

Виж още

Свещеното Предание

Животът на Божия народ се нарича Свещеното Предание. Старозаветното свещено Предание е отразено в Библейските ...