Начало / За Вярата / духовни полета / Пътят към щастието

Пътят към щастието

Св. Нектарий Егински казва:

Няма нищо по-велико от чистото сърце, защото едно такова сърце се превръща в престол за Господа.

А кое е по-славно от престола Божий? Със сигурност нищо. Господ казва за тези, които имат чисто сърце: „ще се поселя в тях и ще ходя между тях; ще им бъда Бог, а те ще бъдат Мой народ“ (2 Послание до Коринтяни, 6:16).

И така, кои са по-щастливи от тези хора? И от кое благо могат да бъдат лишени? Нима не откриваме всички блага и дарове на Светия Дух в блажените им души? От какво повече се нуждае човек? Всъщност от абсолютно нищо, защото в сърцето си има най-великото благо – самия Бог!

Колко се заблуждават хората, като търсят щастието далече от себе си, в чужди страни и пътувания, в богатството и славата, в голямата собственост и забавленията, в насладите и в целия разкош и суета, които накрая донасят горчивина! Изкачването по стълбата на щастието извън сърцето ни прилича на изграждането на сграда върху почва, разтърсвана от постоянни земетресения. Рано или късно едно такова здание ще се срути…

Братя и сестри! Щастието се намира в самите нас и блажен е онзи, който го проумее. Изследвайте сърцето си и вижте духовното му състояние. Дали не е изгубило дръзновението си към Бога? Дали съвестта не свидетелства, че сме нарушили заповедите Му? Дали не ви осъжда за несправедливости, лъжи, пренебрегване на задълженията към Бога и ближния? Може би трябва да изследвате лошите дела и страсти, които са изпълнили сърцата ви, за да не би да се заблудите и да тръгнете по пътища грешни и коварни.

За съжаление онези, които са пренебрегнали сърцата си, са се лишили от всичките блага и са попаднали в много злини. Прогонили са благодатта и са се изпълнили с горчивина, тъга и притеснение. Прогонили са мира и сега чувстват тревога, притеснение и страх. Прогонили са любовта и са приели омразата. Изхвърлили са всички дарове и плодове на Светия Дух, които са приели по време на Kръщението си, и са осиновили всички онези злини, които правят човек безмилостен и нещастен.

Братя и сестри! Всемилостивият Бог желае щастието на всички нас и в този, и в другия живот. Затова е основал светата Си Църква – за да може да се изчистим от греха, да се осветим, да се примирим с Него, да ни обдари с небесните благословии.

Църквата е отворила обятията си, за да ни приеме. Нека всички ние, които чувстваме, че съвестта ни тежи, хукнем; нека се втурнем към Църквата, която ще ни очаква, за да вдигне тежкия товар от нас, да ни подари дръзновение към Бога, да изпълни сърцето ни с щастие и блаженство.

Св. Нектарий Егински

превод: Асен Андонов

източник: orthodoxfathers.com

За Ангел Карадаков

Виж още

„Просветен с духа на светоотеческото богословие“ – животът на свети Стефан Саваит

Още от млада възраст т св. Стефан Саваит възлюбил пустинническото житие и избягал от съжителство ...