Начало / Коментари / Пирейски митрополит Серафим: „Всеправославният събор през 2016 година може да доведе до разкол”

Пирейски митрополит Серафим: „Всеправославният събор през 2016 година може да доведе до разкол”

Пирейският митрополит Серафим излезе със специално послание, посветено на актуалните проблеми на съвременността. Публикуваме най-интересните места от документа.

Според митрополит Серафим „главната причина за световната криза от гледна точка на православното богословие е отричането и отстъплението ни от Бога и неразкаяността на човечеството, което ще доведе до поробването ни от всеереста на синкретичния икуменизъм”.

Митрополитът смята, че „единственият резултат от икуменическото движение е объркване и синкретизъм”.

По мнението на митрополит Серафим, такива явления като ръкоположението на жени и легализацията на еднополовите бракове доказват, че в резултат на диалога с инославните ние не успяхме да убедим еретиците дори в малка степен да се приближат към православното богословие като начин на живот.

Митрополитът смята, че мнението на патриарх Вартоломей, според когото Всеправославният събор през 2016 г. не може да бъде наречен Вселенски, тъй като ще се проведе без участието на западни християни, не издържа на никаква критика. Православната църква притежава цялата истина в пълнота и не се нуждае от присъствието на еретици, за да придобие този събор вселенски характер.

Митрополитът смята, че истинската причина, която е подбудила организаторите да заменят наименованието на събора от „вселенски” на „всеправославен” е обусловена от това, че в противен случай „ще се наложи да признаем в качеството им на Осми и Девети Вселенски съборите на Великия Фотий и светителя Григорий Палама. Но подобно решение би причинило безпокойство във Ватикана, тъй като посочените събори са осъдили ереста на папизма”. Според митрополит Серафим съборът през 2016 г. няма да има никакво право да измени датата на Пасхата, установена от отците на Първия Вселенски събор: „ако това се случи, очаква ни нов разкол, който за съжаление ще има канонически основания”.

Съборът, който легализира всеереста на икуменизма „може да стане истинска мина под зданието на всеправославното единство, защото ще създаде много повече проблеми, отколкото се твърди, че ще разреши. Той ще доведе до вълнения, объркване и разкол.”

Превод: Ренета Трифонова
Източник: http://agionoros.ru/docs/1951.html

За Божин Дончев

Виж още

Честваме празника на света великомъченица Варвара

Света Варвара е родена в семейството на аристократ – езичник от Никомедия, Мала Азия. Отличавала ...