Начало / Новини / Монаси от Св. Гора ще отслужат молебен пред чудотворната икона на Св. Богородица във Варна

Монаси от Св. Гора ще отслужат молебен пред чудотворната икона на Св. Богородица във Варна

На 3 март монаси от Св. Гора ще отслужат молебен пред чудотворната икона „Геронтиса“ във Варна, съобщават от Варненска и Великопреславска св. митрополия.

Националният празник Трети март ще започне с ранна Архиерейска св. литургия от 7.00 часа в Катедралния храм паметник „Успение Богородично”.

На празничното богослужение ще присъстват йеросхимонах Епифаний, епистат и член на Свещения Кинотис на Св. Гора от манастира „Пантократор”, йеросхимонах Мойсей, член на Манастирския събор на манастира „Ксенофонт”, светогорски братя, г-н Андрей Кристов, председател на Балканското Атонско Сдружение и сътрудници на сдружението. Повод за тяхното гостуване е отправената покана от Варненска и Великопреславска св. Митрополия да бъде отслужен молебен пред копието на чудотворната светогорска икона „Пресвета Богородица – Геронтиса”.

Тази Богородична мозаична икона „Геронтиса-Старица“ бе подарена на варненската катедрала на 26 декември 2012 г., по молба на блаженопочиналият Варненски и Великопреславски митрополит Кирил до управата на свещения манастир „Пантократор” на Света Гора – Атон, с подкрепата и организационното съдействие на Балканско Атонско Сдружение. Йеросхимонах Епифаний и йеросхимонах Мойсей, които бяха част от петчленната делегация която придружаваше иконата в славния и път към морската столица ще отслужат молебена пред копието на чудотворната светогорска икона на Пресвета Богородица „Геронтиса” от 8.45 часа.

След това Варненския  митрополит Йоан в съслужение със свещенството от град Варна ще отслужи Благодарствен молебен по повод 138 години от Освобождението на България.

От митрополията приканват всички християни да вземат молитвено участие в тържествените богослужения.

Снимка: БТВ

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...