Начало / Новини / Рилският манастир търси лекар

Рилският манастир търси лекар

Рилският манастир, най-голямата света обител в България, която има статут и на отделно селище, търси лекар на постоянно разположение в грижата за многобройните поклонници.

От месеци лекарският кабинет в Рилския манастир стои затворен. Работилият там по-рано фелдшер претърпява инцидент, който става причина за неговото пенсиониране по болест. Задължението да осигури медицинско лице в манастира е на Центъра по спешна помощ в гр. Кюстендил, но той е безсилен пред липсата на желаещи лекари да поемат 7-часовата дневна смяна в обителта – заплащането в сектора е сравнително ниско, а работата в манастира изисква и двупосочно пътуване.

Потокът от хора към манастира е целогодишен и непрестанен, възникват спешни случаи, за които сега се чака да дойде линейка от 20 км по стръмен и тесен път, а монасите се опитват да помагат, както могат, но е нужен специалист. Вече има смъртни случаи, които вероятно биха могли да бъдат предотвратени, ако лекарят е на разположение на място.

Рилският манастир предлага на лекаря безплатно пребиваване, храна и заплащане срещу денонощен ангажимент за евентуалните спешни случаи. Надеждата е възможно най-бързо да се намери лекар, който да поеме мисията си в светата обител.

За Ангел Карадаков

Виж още

Бягащи от огнения ад намериха спасение в сливенски манастир

Петима бягащи от пожарите в с. Срем, Тополовградска община, намериха спасение в Устремския манастир „Света ...