Начало / Новини / Официално обръщение на Православната църква на Молдова към групата на „непоменаващите” свещенослужители

Официално обръщение на Православната църква на Молдова към групата на „непоменаващите” свещенослужители

Поместваме официалното обръщение на Синода на Православната църква на Молдова, което бе предизвикано от писмо-декларация на група духовници (два манастира и дванадесет свещеници) от Молдовската епархия на Руската православна църква. От 14 февруари те престанаха да поменават Руския патриарх Кирил в богослужението. Тук можете да видите и тяхното обръщение – декларация към Кишиневския и Молдовски митрополит Владимир (виж тук).

Официално обръщение на Синода на Православната църква на Молдова към групата на „непоменаващите” свещенослужители от Кишиневско-Молдавската митрополия

С прискърбие узнахме, че някои свещенослужители и монашестващи в нашата Кишиневско-Молдавска митрополия са публикували в средствата за масова информация заявление за това, че отсега те престават поменаването на православещия архиерей.
След Архиерейския събор на РПЦ МП, който се състоя на 2-3 февруари 2016 г., и след Предсъборното съвещание в Шамбези (Швейцария) и срещата на патриарх Кирил с римския папа Франциск, „непоменаващите” заявиха, че прекратяват поменаването на свещеноначалието, виждайки в неговите действия икуменизъм и предателство към православната вяра.
С това заявление те фактически поставят себе си по-високо от Архиерейския събор, който, ръководейки се от апостолския дух „днес ни събра благодатта на Светия Дух…” (тропар на Петдесятница), одобри действието на делегацията на РПЦ на предсъборното съвещание на главите на православните църкви. Със своето недоверие към Събора, а също така и заради лични амбиции, „защитниците” на православието отпаднаха от единството на светата Църква.
Трябва да припомним, че на Предсъборното съвещание в Шамбези делегацията на РПЦ, воглаве с патриарх Кирил, постави много въпроси, които биха смутили съвестта на вярващите и щяха да внесат смут и разкол в поместните църкви. Сред тези въпроси са: изключването на реформата на църковния календар, недопускането на изменение на правилата за бракосъчетание и др.
Светейшият патриарх Кирил настоя работата на съвещанието и бъдещия Събор да бъдат изключително прозрачни и открити за всички християни, да се избегнат всякакви страхове, слухове и измислици.
На Архиереския събор в Москва през февруари т.г. Светейшият патриарх подробно осветли пред архиереите работата на Предсъборното съвещание. Окончателният документ на събора имаше абсолютната подкрепа на работната делегация на РПЦ в Шамбези. „Членовете на Архиерейския събор свидетелстват, че в своя днешен вид проектодокументите на Светия и Велик събор не нарушават чистотата на православната вяра и не отстъпват от каноническото предание на Църквата”.
Обвинението на „непоменаващите” патриарха в измяна на православието при срещата с папа Франциск в Хавана са голословни и неаргументирани. Никакви догматически и канонически нарушения на тази среща не е имало.
За голямо нещастие, в църковните среди се намериха такива „ревнители не по разум”, които със своите страхове внасят разкол и разделение в Тялото Христово. Без да вземат предвид гласа на Църквата и „ревнувайки за чистотата”, те смущават вярващите сърца и внасят „страх, където няма страх”. (Пс.13:5)
С любов се обръщаме към вас, всечестни отци, към вашите и наши паства, към всички тези, които по силата на своите емоции се отклониха от Църквата: не заставайте на пътя на разкола, не губете своята душа. Няма никакви основания за вашите опасения.
Призоваваме Божието благословение над вас, очаквайки вашето благоразумие и вярваме, че и занапред „с едни уста и едно сърце” ще изповядваме истината за нашата православна вяра.

С любов,
+Владимир, Митрополит Кишиневски и на цяла Молдова,
+Сава, архиепископ Тирасполски и Дубосарски,
+Анатолий, епископ Кагулски и Комратски,
+Петър, епископ Унгенски и Ниспоренски,
+Маркел, епископ Белицки и Фелештски,
+Никодим, епископ Единецки и Бричански,
+Иоан, епископ Сорокски, викарий на Кишиневската епархия.

По информация от: http://ru.mitropolia.md и http://www.pravoslavie.ru/91055.html

По новината работи: Ренета Трифонова.

За Божин Дончев

Виж още

Честваме празника на света великомъченица Варвара

Света Варвара е родена в семейството на аристократ – езичник от Никомедия, Мала Азия. Отличавала ...