Начало / Интервюта / Митрополит Антоний: „Св. Серафим Софийски е пример за това, че светостта е постижима и днес“

Митрополит Антоний: „Св. Серафим Софийски е пример за това, че светостта е постижима и днес“

За новоканонизирания св. Серафим, за тържествата и за нападките към личността на светеца разговаряме със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

– Ваше Високопреосвещенство, за първи път в историята ни бе извършена канонизация от две поместни православни църкви – Българската и Руската. Можем ли да кажем, че св. Серафим Соболев е обединител?

– Несъмнено св. Серафим Соболев се явява духовен мост между братския руски и братския български народ. Още повече знаем, че чисто исторически българският народ дължи голяма част на руския народ за своята независимост и освобождението ни. Така че това, което ни обединява, преди всичко е св. Православна вяра, тази вяра, плод на която е именно и просияването на новоканонизирания св. Серафим Софийски Чудотворец.

– Тържествата около прославлението на св. Серафим бяха доста големи – литийно шествие, заря, хорови състави, представяне на книга, концерт и пр. Какво ни показа всичко това?

– Тези тържества сами по себе си показват, че в нашето съвремие също има хора, които със своята дълбока вяра, с усърдието си, с най-вече делата на добротворство, които са вършели, че светостта в днешното време е постижима и тя е факт. Това е голямо вдъхновение и насърчение за всички онези, които живеят в лоното на Българската и Руската православна църква и наистина това е една голяма духовна радост.

– Преди да бъде канонизиран св. Серафим, бе назначена специална комисия, която да разгледа живота му,  за да види дали той действително може да бъде канонизиран за светец. И комисията, която бе съставена съвместно от наши и руски духовници, реши, че той може и трябва да бъде канонизиран за светец. Как обаче ще коментирате обвиненията към личността и живота на св. Серафим?

– Това е една спекулация, в крайна сметка за всеки може да се каже каквото и да било. Въпросът е доколко тези твърдения имат своята обосновка, на каква почва почиват. Дали това не е опит да бъде сложена капчица отрова в бистрата чаша вода или това преди всичко е голяма съблазън за хората? Дали това е политически ход, който цели да дестабилизира отношенията между България и Русия на фона на световната карта? Преди всичко за всички нас и преди самата канонизация, която всеки знае, всеки българин, а и не само българин, които са били на гроба на св. Серафим Софийски Чудотворец, са усещали, че техните молитви са достигали до Бога. Има и безброй факти, които бяха обсъдени в тази междуправославна обща българо-руска комисия по повод канонизацията на св. Серафим Соболев, така че ние се осланяме на опита, както на тази комисия, така и на практиката на Св. Синод на Руската православна църква, така че пак казвам – всеки може да каже всичко, за който и да било. Въпросът е доколко това е вярно и още повече по време на прославлението, когато самата канонизация вече е факт, никой не бива да дръзва, защото в крайна сметка св. Серафим е светец в нашите сърца, в нашите души и тази вяра, която всеки един от нас изповядва, не бива по никакъв начин да бъде поставяна на изпитания, а пък и хората да се огрешават с такива неверни твърдения, защото това са лъжи и клевети.

 С митрополит Антоний разговаря Ангел Карадаков.

За Ангел Карадаков

Виж още

За поста и духовността. Разговор с Браницкия епископ Пахомий

Публикуваме интервю с Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.  За ...