Начало / Канонизация на Св. Серафим Соболев / Представяне на книга и празничен концерт в чест на Св. Серафим (СНИМКИ и ВИДЕО)

Представяне на книга и празничен концерт в чест на Св. Серафим (СНИМКИ и ВИДЕО)

Тържествата по прославлението на св. Серафим Софийски приключиха с представяне на книга и празничен концерт. 

Книгата „Житие, аскетически поучения и проповеди“ бе представена в „Дом на Москва“ в София от иконом Кирил Попов и игумен Филип Василцев. На представянето присъства и Видинският митрополит Дометиан.

В своето слово игумен Филип поздрави всички събрали се и изрази своята радост от изминалите чествания и канонизацията на св. Серафим Софийски. Иконом Кирил Попов пък каза, че: „настоящата книга за св. Серафим, архиепископ Богучарски, излиза с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и любезното съдействие на руския храм-подворие „Св. Николай Чудотворец“ и неговия предстоятел игумен Филип Василцев. По Божи промисъл на моето следване в Духовната академия и малко след това (1977-1982), аз имах честта и духовната радост пет години да бъда в този храм четец-певец, помощник-диригент и една година диригент на хора. Пазя скъп спомен от богослуженията и от общуването си с руски духовници, братя и сестри, много от които духовни чада на архиепископ Серафим“. Той каза още, че настоящата книга ще има продължение, в което ще бъдат включени всички проповеди на Св. Серафим. След всички думи бе прочетена молитва към Св. Серафим, написана от йеродякон Юстин Зографски и одобрена от Архиерейския събор на РПЦ.

Тържественият ден продължи с празничен концерт в старинния столичен храм „Св. София“, където под куполите на храма се събраха десетки православни християни. Лично да уважи концерта дойде и Негово Светейшество патриарх Неофит, придружен от Видинския митрополит Дометиан, Браницкия епископ Григорий и архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ.

В концерта се включиха: Смесеният хор при руския храм-подворие „Св. Николай Чудотворец“, хор „Йером. Неофит Рилски“ с диригент Андрей Касабов и свещеническия хор при Софийска св. митрополия с диригент иконом Кирил Попов. След края на концерта Негово Светейшество патриарх Неофит  благослови  всички присъстващи и поздрави за доброто изпълнение хоровите състави.

Така тържествата по повод прославлението на св. Серафим Софийски приключиха.

Очаквайте скоро и интервю със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний за св. Серафим и живота му.

Върху новината работиха: Ангел Карадаков и Божин Дончев

видео: Соня Анкова

За Ангел Карадаков

Виж още

България с нови храмове зад граница

През последните години България и българите, живеещи в чужбина, се сдобиха с нови храмове, пише ...