Начало / Канонизация на Св. Серафим Соболев / Празнично богослужение по повод прославлението на св. Серафим (СНИМКИ)

Празнично богослужение по повод прославлението на св. Серафим (СНИМКИ)

Днес в София бе прославлението на новопросиялия светец Богучарски архиепископ Серафим (Соболев) Софийски Чудотворец.

В храм-паметника „Св. Александър Невски“ се събраха стотици православни християни, които почетоха паметта на св. Серафим в деня на неговата кончина, като за първи път отправиха към него словата на утвърдена молитва и изпяха тропар, кондак и величание на св. Серафим. В празничното богослужение участваха всички митрополити на Българската православна църква, начело с Негово Светейшество патриарх Неофит. Заедно с нашите духовници в службата взе участие и специална делегация от Руската православна църква, начело с Волоколамския митрополит Иларион Алфеев.

В края на св. Литургия Негово Светейшество патриарх Неофит подчерта пред събралото се множество: „Прославлението на праведник и причисляването му към лика на светиите е дивна радост за Църквата Христова. Светиите са живо доказателство за това, че светостта е възможна и постижима във всяко време и на всяко място – в пустинята и в стихията на големия град, ако имаш Бога за образец на своя живот и Църквата – за прибежище. Светиите – наши съвременници, са доказателство, че Бог не ни е изоставил, а изпраща своята благодат на ония, които я търсят и правят душите и телата си нейно вместилище; че Бог и днес въздига сред нас боговдъхновени пастири и проповедници, и дръзновени молитвеници за Неговия народ.

Фактът, че паметта за св. Серафим, архиепископ Богучарски, отишъл си от този свят преди 66 г., е жива и днес, че ежедневно пред неговия честен гроб се стича нескончаем поток хора от всички възрасти и социален статус, за да изпросят молитвеното му застъпничество, показва, че в нашият народ вярата в Бога и благодатната Му помощ чрез Неговите светии е жива; че родната ни Българска православна църква здраво стои в Истината и води към спасение своите чеда; доказателство е че духовната традиция в светото Православие е жива и спасяваща до днес.“

В предварителната програма бе предвидено да бъде извършено и литийно шествие от „Св. Александър Невски“ до Руската църква „Св. Николай“, но поради дълго продължилата служба шествието бе отменено.

Очаквайте в следващите дни да публикуваме няколко подробни фоторепортажа от тържествата.

Върху отразяването на прославлението на св. Серафим работиха: Ангел Карадаков, Божин Дончев, Нели Иванова, Николина Александрова, Теодор Аврамов, Иван Шишиев, Олег Каменщик, Радослав Йорданов.

Благодарим за съдействието, оказано ни по време на отразяването на тържествата от Александра Карамихалева, доц. Костадин Нушев и Стефан Калайджиев.

За Ангел Карадаков

Виж още

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия и се срещна с патриарх Йоан X, информира orthodoxianewsagency.gr. В ...