Начало / Канонизация на Св. Серафим Соболев / Започнаха честванията за св. Серафим Соболев

Започнаха честванията за св. Серафим Соболев

Днес започнаха тържествата по повод прославлението на св. Серафим Соболев Софийски Чудотворец.

По програма началото на честванията бе дадено в Руската църква „Св. Николай Чудотворец“, където в криптата на храма се покоят мощите на владика Серафим. Там бе извършена последна панихида за него от Негово Светейшество патриарх Неофит и Волоколамския митрополит Иларион.

В 19:00 часа от руския храм-подворие тръгна литийното шествие към храм-паметника „Св. Александър Невски“. В първоначалната програма бе предвидено шествието да мине през площад „Народно събрание“ и да завие към бул. „Васил Левски“, но в последния момент маршрутът бе променен и шествието зави наляво по ул. „Раковска“ и после надясно към „Св. Александър Невски“. В него се включиха над 100 духовници – монаси и свещеници, както и митрополитите от Св. Синод и множество миряни. Всички те заедно пяха тропара на св. Серафим Софийски Чудотворец. Пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ Негово Светейшество патриарх Неофит очакваше шествието и символично прие иконата на св. Серафим и тя бе положена върху светия Престол в олтара.

Веднага след това започна празничното бдение, водено от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, а заедно с него се молеха всички митрополити на Българската православна църква и гостите от Руската православна църква, както и десетки други клирици и миряни.

Очаквайте повече информация утре, когато ще бъде кулминацията на тържествата по прославлението на св. Серафим Соболев Софийски Чудотворец.

По новината работиха Божин Дончев и Ангел Карадаков

Снимки: Божин Дончев

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Григорий Богослов

Свети Григорий, св. Василий Велики и брат му св. Григорий Нисийски образуват тризвездието на „тримата ...