Начало / Новини / Патриарх Неофит: Приемствеността в доброто е сред най-сигурните гаранции за просперитет на Църквата

Патриарх Неофит: Приемствеността в доброто е сред най-сигурните гаранции за просперитет на Църквата

Днес отбелязваме три години от интронизацията на Негово Светейшество патриарх Неофит. Днес отново приветстваме избирането на дядо Неофит за Български патриарх,  поздравявайки го с многолетствия и отправяне на молитви.

С патриаршеска св. Литургия и молебен в катедралния храм „Св. Александър Невски“ бе тържествено почетен този ден. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан изказа благопожеланията на Св. Синод към Негово Светейшество. Патриарх Неофит отговори на поздравленията с благослов: „Нека общото ни дело в съграждането на нашия дял от големия Божи дом, който по думите на апостола е „църква на живия Бог, стълб и крепило на истината” (1 Тим. 3:15), да бъде, извършвано от нас във взаимна любов и в единомислие, „имайки Самия Иисуса Христа за краеъгълен камък, върху който цялото здание, стройно сглобено, възраства в храм свет чрез Господа” (Еф. 2:20-21). Нека всеки от нас в съработничество със своите събратя, на мястото, на което Бог го е поставил, да допринася според силите си „в делото на служението, в съзиждане на тялото Христово” (Еф. 4:12)“.

Негово Светейшество патриарх Неофит бе поздравен и от ръководителите на държавната власт. Президентът на България подчерта в свой поздравителен адрес, че цени високо грижите, които Патриархът полага за духовния мир и благополучието на българската нация, както и за укрепване на разбирателството между вярващите от различните вероизповедания в държавата.

Министър-председателят Бойко Борисов призна в обръщение към патриарх Неофит: „Впечатлен съм от Вашата воля и стоицизъм, от безграничното търпение и човеколюбие, с което давате пример на своето паство как се съхраняват изконните християнски ценности и искрената вяра в доброто. Възхищавам се на мъдростта, с която озарявате българския народ и нашата държава.“

Пожеланията към Негово Светейшество патриарх Неофит за здраве, духовни сили и благоуспяване в грижата за българската нация са всеобщи.

текст: Нели Иванова

снимки: Атанас Димитров – АтаДим

12771463_10206753623131957_6878713848714665768_o

За Ангел Карадаков

Виж още

Стажантска педагогическа практика на студенти от Богословския факултет на Софийския университет

За академичната 2023/2024 година съгласно сключения договор за провеждане на педагогическа практика на студентите от ...