Начало / Uncategorized / Грузинската православна църква отхвърли текстове за Всеправославния събор

Грузинската православна църква отхвърли текстове за Всеправославния събор

Католикос-патриархът на Тбилиси и цяла Грузия Илия II и Светият Синод на Грузинската православна църква отхвърлят одобрения на срещата на Предстоятелите на Поместните православни църкви текст за решение по темата: „Отношенията на Пра­во­слав­ната църква с останалия християнски свят”.

На заседание на 16.02.2016 г. те са изразили възражения и по други текстове от приетите проекторешения на Всеправославния събор, който ще се състои в края на юни тази година. За това съобщава гръцката агенция Ромфеа.

Припомняме, че още в своето встъпително слово на срещата на Предстоятелите на Православните църкви в Шамбези (22-27 януари) Грузинският патриарх Илия II заяви: „никак не можем да се съгласим с това, че темите, отхвърлени от нас и от другите Църкви, ще бъдат представени на Свещения и Велик събор в приетия преди 30 години вид.“ Още тогава той нееднократно подчерта, че „каквито и решения да приеме Свещеният и Велик събор, ако Църквите, в пълен състав, не ги признаят, тези постановления ще станат не само незадължителни и неприемливи за Църквите, но могат да бъдат причина за затруднения и да ни доведат до разкол“.

Знаете ли, че:

Първата огласена реакция против проекторешения на предстоящия Велик и Свят събор бе на Лимасолския митрополит Атанасий (тук);

Български духовници, подкрепени от множество миряни, също излязоха с отворено писмо до Св. Синод на Българската православна църква с аргументирано искане за преразглеждане на текстовете по темата: „Отношенията на Пра­во­слав­ната църква с останалия християнски свят” и др. (тук);

Йеросхимонах Димитрий от Зографския манастир  изясни в интервю защо в проекторешенията на Събора има неприемливи за Православието текстове (тук).

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...