Начало / Uncategorized / Грузинската православна църква отхвърли текстове за Всеправославния събор

Грузинската православна църква отхвърли текстове за Всеправославния събор

Католикос-патриархът на Тбилиси и цяла Грузия Илия II и Светият Синод на Грузинската православна църква отхвърлят одобрения на срещата на Предстоятелите на Поместните православни църкви текст за решение по темата: „Отношенията на Пра­во­слав­ната църква с останалия християнски свят”.

На заседание на 16.02.2016 г. те са изразили възражения и по други текстове от приетите проекторешения на Всеправославния събор, който ще се състои в края на юни тази година. За това съобщава гръцката агенция Ромфеа.

Припомняме, че още в своето встъпително слово на срещата на Предстоятелите на Православните църкви в Шамбези (22-27 януари) Грузинският патриарх Илия II заяви: „никак не можем да се съгласим с това, че темите, отхвърлени от нас и от другите Църкви, ще бъдат представени на Свещения и Велик събор в приетия преди 30 години вид.“ Още тогава той нееднократно подчерта, че „каквито и решения да приеме Свещеният и Велик събор, ако Църквите, в пълен състав, не ги признаят, тези постановления ще станат не само незадължителни и неприемливи за Църквите, но могат да бъдат причина за затруднения и да ни доведат до разкол“.

Знаете ли, че:

Първата огласена реакция против проекторешения на предстоящия Велик и Свят събор бе на Лимасолския митрополит Атанасий (тук);

Български духовници, подкрепени от множество миряни, също излязоха с отворено писмо до Св. Синод на Българската православна църква с аргументирано искане за преразглеждане на текстовете по темата: „Отношенията на Пра­во­слав­ната църква с останалия християнски свят” и др. (тук);

Йеросхимонах Димитрий от Зографския манастир  изясни в интервю защо в проекторешенията на Събора има неприемливи за Православието текстове (тук).

За Ангел Карадаков

Виж още

Нови електронни камбани има най-големият православен храм в Ямбол – „Св. Николай Чудотворец“

Нови електронни камбани има най-големият православен храм в Ямбол – „Св. Николай Чудотворец“. Средствата за ...