Начало / Новини / Патриарх Неофит се срещна с президента на Кипър

Патриарх Неофит се срещна с президента на Кипър

Среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и президента на Кипър Никос Анастасиадис се състоя днес в Синодната палата.

На срещата присъстваха и архиереите на Светия Синод на БПЦ, които в момента са в София за заседание на Синода и за предстоящите празненства – 3 години от интронизацията на Българския патриарх Неофит и тържественото прославление на новоканонизирания св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец, съобщава Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод.
Кипърският президент сподели, че настоящото му посещение в България и срещите му с президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя на страната, е поредното потвърждение за добрите отношения между двете страни. Той изрази задоволството си от ясната и последователна позиция на България по кипърския въпрос, както и че усилията им за мирно разрешаване на проблема се радват на подкрепата на религиозни лидери, като Вселенския патриарх Вартоломей, Руския патриарх Кирил и папа Франциск, и благодари за заявената от страна на патриарх Неофит надежда за постигане на разбирателство и траен мир в Кипър.
Двете страни си размениха паметни подаръци. Патриарх Неофит и Светият Синод на БПЦ поднесоха в дар на високия гост икона на св. Климент Охридски, а президентът Анастасиадис – плакет с гълъба на мира с маслинова клонка.

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...