Начало / Uncategorized / Епархийски конкурси за деца в Сливен и Неврокоп

Епархийски конкурси за деца в Сливен и Неврокоп

Конкурси, свързани с духовността в нейни различни прояви, са обявени в две от епархиите на Българската православна църква – Сливенска и Неврокопска.

Сливенска св. митрополия организира на 24.03.2016 г. съвместно с Община Бургас традиционното вече ученическо състезание по познаване на православните християнски ценности, традиции и празници. Целта е за седма поредна година да се стимулира религиозно-познавателната активност на учениците от началните класове, изучаващи като свободноизбираема дисциплина Религия-Православие. Състезанието ще се проведе в четири кръга, като включва: решаване на кръстословица; разпознаване и описване на графични образи и съставяне на анаграма – нова дума от комбинации от първите букви на имената на изображенията; различаване и обясняване на употребата на църковна утвар, както и разпознаване на образи на светци по част от техни икони. Заявки за участие в състезанието се приемат до 17.03.2016 г. от Общински детски комплекс – Бургас.

Отново съвместно с общински образователни структури в Бургас Сливенска св. митрополия организира и национален конкурс за православна поезия и проза на тема: „Христос воскресе – радост донесе”. Целта на конкурса е да се прояви творческата нагласа у учениците и любовта им към Бога, изкуството и православната вяра. Участниците ще бъдат разделени в три възрастови групи, а творбите им – в три раздела: поезия, проза (есе или разказ) и приказка. Срокът за изпращане на ученическите произведения е 15.04.2016 г. отново на адреса на Общински детски комплекс – Бургас.

Неврокопска св. митрополия предлага на живеещите в границите на епархията да се включат във фотоконкурс на тема: „Духовността на България”. Авторските снимки се приемат в електронен или в отпечатан вид до 12.04.2016 г. и ще бъдат включени в пътуваща благотворителна изложба, която ще посети градовете Благоевград, Банско, Сандански и Петрич.

Припомняме, че още през януари Културно-просветният отдел към Св. Синод на БПЦ-БП обяви традиционния национален конкурс „Възкресение Христово“ и очаква детските творби до 9.04.2016 г.

текст: Нели Иванова

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...