Начало / Новини / През 2015 г. 1000 деца са получили стипендии от Румънската епископия в Италия

През 2015 г. 1000 деца са получили стипендии от Румънската епископия в Италия

През 2015 г. хиляда деца от Румъния, Молдова и Италия са получили стипендии от Румънската епископия в Италия, която освен това е организирала и над 35 курса за доставяне на дрехи и храна за хора в неравностойно положение в Румъния.

Това се казва в отчетно съобщение в епархийски бюлетин по повод конгрес на Румънската епископия в Рим от началото февруари тази година.

Епархийското събрание на православните румънци в Италия е привлякло 709 души делегати – клирици и миряни, и е благословено от румънския владика Серафим, митрополит на Германия, Централна и Северна Европа. Събранието е започнало с изпълнението на благодарствения химн „Тебе, Бога, хвалим”[1] (Te Deum laudamus), с приветствия от представители на официалната италианска и румънска власт и с изказване за духовна подкрепа на митрополит Серафим на тема: „За едно спасително религиозно образование”. По-късно са сформирани работни групи и са дискутирани различни проблеми: мисионерски, пастирски, социални и др.

За 2016 г. е прието продължение на всички започнати проекти от предходните години, както и инициирането на нови такива, сред които се споменават:

– подобряване качеството на проповедничеството сред православните румънци в Италия чрез все по-ефикасна съвместна работа на свещеници и миряни от енориите и манастирите;

– усилване на катехизната дейност сред подрастващите и младежите чрез участието на православните семейства;

– увеличаване на социалните дейности в подкрепа на бедни, болни, затворници и други нуждаещи се чрез съдействието на епархийските комитети и подкрепата на доброволческите инициативи.

текст: Явор Иванов, Нели Иванова

[1] Текст на химна от св. Амвросий Медиолански, IV век

За Ангел Карадаков

Виж още

Стажантска педагогическа практика на студенти от Богословския факултет на Софийския университет

За академичната 2023/2024 година съгласно сключения договор за провеждане на педагогическа практика на студентите от ...