Начало / Uncategorized / Митрополит Николай удостои с орден бригаден генерал Димитър Шивиков: „Войнството не може да е силно, ако не е христолюбиво“

Митрополит Николай удостои с орден бригаден генерал Димитър Шивиков: „Войнството не може да е силно, ако не е христолюбиво“

Най-високото отличие на Пловдивска св. митрополия – орден „Св. ап. Ерм“ І степен – бе връчено днес от Пловдивския митрополит Николай на бригаден генерал Димитър Шивиков за църковни заслуги и съдействие в делото на Българската православна църква.

Удостояването с почетния орден е по решение на Eпархийския съвет и се състоя в празнична атмосфера в официалния салон на Пловдивската св. митрополия.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай произнесе емоционално слово за начина на сриване на ценностните авторитети в съвременното ни общество и за причините за тези атаки срещу доблестните. „Нека е ясно, че Църквата винаги ще бъде на страната на несправедливо охулените, несправедливо обвинените и незаслужено наказаните. Защото тази необявена гражданска война срещу професионализма, почтеността, доблестта и честта трябва да спре”, подчерта митрополит Николай. Той отбеляза силната връзка, която е нужно да имат Църквата и армията, защото те са „двете сили, призвани да се борят със злото” – ”Църквата – против поднебесните сили на злото, които се стремят да унищожат душите. Армията – против земните сили на злото, които се стремят да унищожат телата”.

Именно като човек и военноначалник, който осъзнава нуждата от връзка между Църквата и армията и който разбира какво значи православната вярата за морала на българската войска, бе определен бригаден генерал Димитър Шивиков от митрополит Николай. „Тази вяра, високо християнско съзнание, пламенно родолюбие и духовност генерал Шивиков отрази в построяването – по негова инициатива и ръководство – на параклиси в местата на неговото войнско служение: параклис „Св. Йоан Рилски” в Ирак 2004 г., параклис „Св. Йоан Рилски” в гр. Пловдив (като заместник-командир на 68-ма бригада „Специални сили”), параклис „Св. Йоан Рилски” в Кабул 2010 г. и параклис „Св. вмчк Мина” в гр. Карлово през 2013 г. (като командир на 68-ва Стрямска механизирана бригада). И затова искам днес да го наградим. За да отличим не просто война, а христолюбивия войн” – каза митрополит Николай и пожела на удостоения с орден бриг. ген. Димитър Шивиков да продължи да служи на Бога и на Отечеството и да бъде пример до край.

Награденият ген. Димитър Шивиков коментира пред журналисти: „Това за мен беше голяма изненада – да бъда удостоен с този орден на св. ап. Ерм, закрилникът на град Пловдив. За мен това е изключителен въпрос на чест, на дълг. Не се чувствам чак толкова заслужил, тъй като тези 4 параклиса: два на територията на Република България и други два – един в Ирак и един в Афганистан – ги построихме с помощта на моите колеги. Аз предложих идеите, създадох необходимите условия, но със самоотвержения труд на моите колеги е тази награда. Това е красноречив знак – както Българската света православна църква, така и Българската армия са онези стълбове, в които се опира държавността и бъдещето на България.”

текст: Нели Иванова

снимки: Пловдивска св. митрополия

За Ангел Карадаков

Виж още

Нов храм за БПЦО “Св. св. Кирил и Методий” гр. Страсбург

За голяма духовна радост на сънародниците ни в Страсбург съобщи Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний ...