Начало / Новини / Християни в Пакистан са осъдени на смърт за „богохулство”

Християни в Пакистан са осъдени на смърт за „богохулство”

Християнинът Шафкат Емануил Масих и неговата съпруга Шагуфта Каусар са били осъдени на смърт в Пакистан по обвинения в богохулство към ислямски духовен водач.

Християните са обжалвали решението пред Върховния съд на град Лахор в Пакистан с молба да бъдат помилвани поради инвалидността на Шафкат, който е парализиран от кръста надолу.

„По тялото си имам рани от залежаване и мога да умра в затвора, тъй като там няма възможност да получа подходящо лечение” – пише в заявлението си Шафкат.
Шафкат Емануил Масих и съпругата му Шагуфта Куасар, които имат четири деца, са били арестувани през юли 2013 г. в района на Годжар по обвинение в разпространение на „богохулни послания” сред местните мюсюлмани. Образувано е дело за богохулство. Заявителите са двама религиозни лидери –  Мохамед Хусанин и Анвар Мансур Горая, които твърдят, че са получили съобщение със заплахи от номера на подсъдимата съпруга на пакистанеца Шагуфта Каусар.

„Няма никакви доказателства, че съобщенията са били отправени от телефона, който принадлежи на семейната двойка. Телефонът е бил изгубен няколко месеца преди това, а новата SIM-карта е била на друго име” заяви представителят на World Vision in Progress – правозащитната организация, защитаваща интересите на християнското семейство.
Върховният съд ще разгледа делото на 5 март.

Шафкат е бил принуден да признае престъпление след жестоки изтезания. По-късно е разказал на адвоката си, че е признал вината си, защото не е можел да гледа как мъчат жена му.
В по-голямата част от случаите, свързани с обвинения в богохулство в Пакистан, не се предоставят никакви съществени доказателства, а съдът се произнася срещу обвинените само под влияние на местните кланове и ислямските обществени норми за поведение.

превод: Ренета Трифонова

източник: sedmitza.ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Полицията в Гърция глоби свещеник и миряни заради богослужение

Трима души са били ранени, след като полиция опитала да прекрати богослужение в православен храм в ...