Начало / Канонизация на Св. Серафим Соболев / Програма на честванията по канонизацията на св. Серафим Софийски

Програма на честванията по канонизацията на св. Серафим Софийски

Светият Синод на  Българската православна църква-Българска патриаршия разпространи програмата на честванията по повод канонизацията на св. Серафим Софийски чудотворец. 

Честванията ще започнат от 18:30 часа в четвъртък (25.02), като в 18:15 ч Негово Светейшество патриарх Неофит ще бъде посрещнат в руския храм „Св. Николай Чудотворец“. Последното възпоменателно богослужение в памет на Богучарския архиепископ Серафим Соболев ще започне в 18:30 часа при гроба му в криптата на руския храм „Св. Николай“. Според църковния обичай вечерта преди официалното прославление  на даден светец се извършва и последна заупокойна молитва за душата му, както и в края на вечерното богослужение за последен път се изпява „вечная память“. Припомняме ви, че при канонизацията на Баташките  и Новоселски мъченици по същия начин блаженопочиналия патриарх Максим (+2012 г.) извърши заупокойна молитва за прославените българските мъченици.

Богослужението в храм-паметника „Св. Александър Невски“ ще бъде предшествано от литийно шествие, което ще започне от 19:00 часа. Шествието ще тръгне от Руската църква, водено от български архиереи, и ще премине през площад „Народно събрание“, ще завие наляво през бул. „Васил Левски“, а оттам ще се отправи към бул. „Раковски“, а от там на наляво към западния вход на Храм-паметника „Св. Александър Невски“.

В 19:30 ч литийното шествие ще бъде посрещнато пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. Следва Всенощно бдение, чието начало ще бъде от 20:00 ч.

На следващия ден, петък (26.02), когато е роден св. Серафим Софийски, празничното богослужение в храм „Св. Александър Невски“ ще започне от 9:15 ч сутринта. Негово Светейшество ще бъде посрещнат от всички български митрополити от 8:30 часа. Богослужението ще бъде предстоявано от Негово Светейшество патриарх Неофит в съслужение с всички български митрополити. Ще се включи и специална делегация от Руската православна църква, водена от Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев).

В 11:15 ч от храм-паметника „Св. Александър Невски“ ще тръгне литийно шествие начело с иконата на св. Серафим Софийски, което ще продължи до руската църква „Св. Николай Чудотворец“. В 11:30 ч ще бъде отслужен кратък молебен пред светлоносния гроб на новоканонизирания вече св. Серафим Софийски Чудотворец.

Ако се наложи някаква промяна в програмата, очаквайте да ви информираме своевременно.

12767710_1051877418203479_843335141_n

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...