Начало / Новини / В сряда Патриарх Неофит чества 3 години от избирането му за патриарх

В сряда Патриарх Неофит чества 3 години от избирането му за патриарх

В сряда, 24.02.2016, Негово Светейшество патриарх Неофит ще отбележи третата година от избирането му за Български патриарх.

Тържественото богослужение ще се състои в храм-паметника „Св. Александър Невски“. Службата ще предстоява сам патриарх Неофит в съслужение с всички български митрополити. Негово Светейшество ще бъде посрещнат в „Св. Александър Невски“ в 9:10 часа, а началото на Златоустовата св. Литургия е от 9:30 часа.

Припомняме, че на 24 февруари 2013 г. за Български патриарх бе избран Русенският митрополит Неофит.

Изборът за патриарх преди три години бе между кандидатите: Русенски митрополит Неофит, Ловчански митрополит Гавриил и Старозагорски митрополит Галактион. Тогава на първи тур за дядо Неофит бяха гласували 72-ма, за дядо Гавриил – 43-ма, за дядо Галактион – 22-ма човека. За да бъде избран на първи тур новият Български патриарх,  трябваше да получи 92 гласа в подкрепа от дошлите на Събора 138 делегати. Тогава бе направен втори тур на избора и митрополит Неофит получи необходимите гласове, за да бъде Български патриарх.

На многая лета!

За Ангел Карадаков

Виж още

Обраха църква между Банско и Добринище

Видеоклип, публикуван във Facebook, разкрива кражба в храма „Свети Георги“ между Банско и Добринище, пише сайтът dunavmost.com.  Събитието се е ...