Начало / Новини / В сряда Патриарх Неофит чества 3 години от избирането му за патриарх

В сряда Патриарх Неофит чества 3 години от избирането му за патриарх

В сряда, 24.02.2016, Негово Светейшество патриарх Неофит ще отбележи третата година от избирането му за Български патриарх.

Тържественото богослужение ще се състои в храм-паметника „Св. Александър Невски“. Службата ще предстоява сам патриарх Неофит в съслужение с всички български митрополити. Негово Светейшество ще бъде посрещнат в „Св. Александър Невски“ в 9:10 часа, а началото на Златоустовата св. Литургия е от 9:30 часа.

Припомняме, че на 24 февруари 2013 г. за Български патриарх бе избран Русенският митрополит Неофит.

Изборът за патриарх преди три години бе между кандидатите: Русенски митрополит Неофит, Ловчански митрополит Гавриил и Старозагорски митрополит Галактион. Тогава на първи тур за дядо Неофит бяха гласували 72-ма, за дядо Гавриил – 43-ма, за дядо Галактион – 22-ма човека. За да бъде избран на първи тур новият Български патриарх,  трябваше да получи 92 гласа в подкрепа от дошлите на Събора 138 делегати. Тогава бе направен втори тур на избора и митрополит Неофит получи необходимите гласове, за да бъде Български патриарх.

На многая лета!

За Ангел Карадаков

Виж още

Стажантска педагогическа практика на студенти от Богословския факултет на Софийския университет

За академичната 2023/2024 година съгласно сключения договор за провеждане на педагогическа практика на студентите от ...