Начало / Uncategorized / Архиереи осветиха криптата на храм „Св. Игнатий Старозагорски”

Архиереи осветиха криптата на храм „Св. Игнатий Старозагорски”

Празничен петгласен камбанен звън огласи днес квартал „Самара” в Стара Загора. Той обяви за началото на освещаването на параклис в криптата „Живоприемний източник“ на новия храм „Св. Игнатий Старозагорски” в града.

Чинопоследованието за освещаване на криптата изпълниха в съслужение Митрополитът на Средна и Западна Европа Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим и Старозагорският митрополит Галактион. Архиереите извършиха сакралното обличане на Светия престол в криптата, като вложиха в него частица от мощите на св. Яков Персиянин. Митрополит Антоний, водещ богослужението, миропомаза четирите страни на криптата, след което бе отслужена и първата архиерейска св. Божествена литургия в новия параклис на храм „Св. Игнатий Старозагорски”.

На освещаването на криптата присъстваха областният управител на Стара Загора, кметът на града с тримата си заместници, много от общинските съветници и десетки граждани.

Криптата на храм „Св. Игнатий Старозагорски” е наречена „Живоприемний източник“ заради изведената от 33 метра под земята питейна вода, открита след посочване на мястото от Старозагорския митрополит Галактион. Там е построена чешма с три чучура, над които художничката Радостина Славчева е създала красиви мозаечни пана, изобразяващи св. Богородица Живоприемни източник и сцената на Кръщението Господне и на беседата на Иисус Христос със самарянката. В криптата-параклис има и шест икони, изрисувани от Милена Рашкова.

Новият храм „Св. Игнатий Старозагорски” се строи от 2011 г. изцяло с дарения от стотици православни, през 2014 г. е осветен куполът на камбанарията. Храмът представлява кръстокуполна базилика с размери 17х14 м и височина на купола 12 м. Неговият план е дарение от арх. Иван Иванов, камбаните и църковната утвар са донесени от Киевско–Печорската лавра чрез дарения.

текст: Нели Иванова

снимки: Община Стара Загора и monitor.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...