Начало / Новини / Концерт с Великопостни песнопения се състоя в храм „Св. Троица“ в столицата

Концерт с Великопостни песнопения се състоя в храм „Св. Троица“ в столицата

„Вечер на покаянието, молитвата и поста“ – така може да се определи концертът с Великопостни песнопения, който се състоя в столичната църква „Св. Троица“ днес. Концертът бе музикална подготовка за предстоящия 40-дневен път, от покайния канон на св. Андрей Критски до Голгота. Песнопенията изпълни църковният певец Никола Антонов. В програмата бяха включени произведения на св. Йоан Кукузел, отец Неофит Рилски, Жеко Павлов, Ангел Иванов (Севлиевеца) и други.
В храма се събраха няколко десетки християни, които, притаени в духовната тишина на църквата, се пренесоха във Великия пост, чуха призива от молитвата: „Душе моя, душе моя… Стани! Защо спиш? Краят наближава!“ – думи, които сами по себе си са страшни и стряскащи.
Предвеликопостният концерт бе част от активната дейност на формация „Трисагион“ за възраждане на интереса към източноцърковната музика в нейния автентичен вид и литургичен контекст като живо богословие в химни.
Очаквайте скоро и интервю с Никола Антонов, в което той ще сподели повече за църковната музика и нейното възраждане у нас.
Събитието проследи Ангел Карадаков
Снимка: Иван Иванов

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...