Начало / Новини / Осветен е нов параклис в Дома за възрастни хора „Гергана“ във Варна

Осветен е нов параклис в Дома за възрастни хора „Гергана“ във Варна

Нов параклис  бе открит с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в Дома за възрастни хора „Гергана” край Варна. Параклисът носи името „Св. Богородица Геронтиса“ и макар и да е малък, ще бъде място за общи служби и молитви и за усамотено общуване с Бога за 150 души.
Помещението е основно ремонтирано и приспособено за православен параклис по молба на възрастните хора в Дома и по общ проект на Варненска и Великопреславска св. митрополия и Община Варна, след като съществуващият преди години параклис е превърнат в стая за охрана след атентата на летището в Сарафово през 2012 г.

За освещаване на новия параклис водосвет отслужиха ик. Димитър Стоев, протосингел на Варненска и Великопреславска св. митрополия, ик. Василий Шаган, председател на църковното настоятелство при храм „Св. Николай“, чиято енория носи духовната грижа за хората в Дома, и дякон Любомир Георгиев.

„Хората много често стигат до униние, а някой от тях дори до отчаяние и разбира се им помагат срещите със свещеника, пред когото те буквално могат да излеят своята душа, да се изповядат… Не бива да забравяме, че и нас старост ни чака, че подадената навреме ръка може да спаси нечий човешки живот, може да внесе светлинка в деня на хора, които са изпаднали в униние и отчаяние” – каза отец Василий Шаган, който води иДуховно–просветния център “Св. Архангел Михаил” във Варна. Той призова обществеността да се отвори и все повече хора да отделят от свободното си време, за да се срещнат с хората в Дома, да поговорят с тях, да разнообразят живота им. „Тези мъже и жени са живели в домовете си, свикнали са с домашната обстановка и уют. Опитайте се да си представите какво е да останеш сам на старини и вече ще сте разбрали малко по-добре какво е в душата на тези хора“ – добави отецът.

Вече три години всяка сряда от 10:30 ч група християни от енорията на храм „Св. Николай Чудотворец” посещава Дома за възрастни хора „Гергана” и други социални домове в града. По програма, поддържана и от Община Варна, те разговарят с нуждаещите се хора и ги подкрепят духовно, разказват им за православната вяра, за светците на Църквата ни и за предстоящите църковни празници, а през постите с възрастните хора се срещат и свещеници, които ги подготвят за изповед и причастие. Сега вече хората в Дом „Гергана“ ще се срещат с Бога и в свой малък храм.

текст: Нели Иванова

снимки: Ели Маринова и Варненска и Великопреславска св. митрополия

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Катедралният храм в Кюстендил бе обновен

С литургия, оглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, беше осветен обновеният централен храм „Успение Богородично“ в Кюстендил. Храмът отбелязва днес патронния си ...