Начало / Новини / Чудотворните мощи на св. Силуан Атонски ще бъдат пренесени в Русия за поклонение

Чудотворните мощи на св. Силуан Атонски ще бъдат пренесени в Русия за поклонение

Чудотворните мощи на св. Силуан Атонски за първи път ще бъдат пренесени 228179.pв Русия за поклонение по повод хилядолетния юбилей на руското монашеско присъствие на Св. Гора.
Това обяви на 5-ти януари по време на пресконференцията на медийния център „Русия днес“ монах Хермолаус (Чежия), който е отговорен за архивите и библиотеката на атонския манастир „Свети Панталеймон“. „Това обемисто начинание, благословено от йерархията, се състои в това, мощите на св. Силуан Атонски, този запомнящ се руски монах от 20-ти век, почитан в целия православен свят, които в момента се намират на Св. Гора Атон, да бъдат пренесени в Русия за поклонение. Това ще бъде отговор на молитвите на множество миряни, които отдавна чакат този руски светец да се върне, дори само чрез своите мощи, в родината си, където тези, на които е помогнал, и тези, на които тепърва предстои да помогне, да могат да му се поклонят и отдадат почит“ – заяви представителят на манастира „Св. Панталеймон“. Свещената реликва ще бъде пренесена в Русия на 3-ти юли, както уточни отец Хермолаус. Той добави, че „светите мощи ще останат в Русия 3 месеца“ и че „РПЦ вече се е заела с осигуряването на транспорта на светините“.
Предполага се, че едно от местата, на което ще бъдат представени реликвите, е родното място на светеца – бившата провинция Тамбов, настоящия регион Липетск. Организаторите плануват също така да издигнат през септември 2016 г. в родното село на свети Силуан – Човскойе, статуя в негова чест, да изградят музей, който ще му бъде посветен, и да довършат църквата, която носи неговото свето име.

източник: orthodoxie.com
превод: Георги Германов

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *