Начало / Канонизация на Св. Серафим Соболев / Тържественото прославление на св. Серафим (Соболев) ще е на 26 февруари

Тържественото прославление на св. Серафим (Соболев) ще е на 26 февруари

Тържественото прославление на новoканонизирания архиепископ Серафим (Соболев) ще се състои на 26 февруари, съобщи отдел „Връзки с обществеността” към Св. Синод на БПЦ–БП.
Денят за прослава на погребания в криптата на Руската църква в София Богучарски архиепископ Серафим (Соболев) бе определен на заседание на Св. Синод на БПЦ-БП на 5 февруари.
След като изслушаха доклада на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за провелия се на 2 и 3 февруари Архиерейски събор на Руската православна църква, митрополитите взеха решение тържественото прославление на новия светец да се случи на 26 февруари (13 февруари – стар стил), когато е денят на неговата кончина. Това ще е и денят, в който занапред ще празнуваме паметта на свети Серафим, Софийски Чудотворец.
Светият Синод на БПЦ отправи покана към Негово Светейшество Руския патриарх Кирил за участие на руска църковна делегация в тържественото прославление на 26.02.2016 г.
Богослужебните чествания на светеца ще започнат на 25 февруари от 18:30 ч  с отслужване на Последно възпоменателно богослужение в памет на Богучарския архиепископ Серафим Соболев при гроба му в криптата на руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“.
След това, в 19:00 ч, литийно шествие, начело с иконата на новоканонизирания светец, подарена от РПЦ на БПЦ, ще се отправи от руския храм към патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, където от 19:30 ч ще бъде отслужено Всенощно бдение.
На 26 февруари от 8:45 ч в ПКСХП „Св. Александър Невски“ ще се състои тържественото прославление на новоканонизирания за светец на Православната църква светител Серафим Софийски Чудотворец и ще бъде отслужена Божествена св. Литургия.
След края на съборната св. Литургия литийно шествие ще се отправи от ПКСХП „Св. Александър Невски“ към Руската църква.
Там пред светлоносния гроб на новоканонизирания и вече новопрославен св. Серафим, Софийски Чудотворец  ще бъде отслужен кратък молебен.
Приканват се православните християни да вземат молитвено участие в св. богослужби.
източник на информацията, молитвените текстове: http://bg-patriarshia.bg
снимка: http://uvar-eparhia.ru
по новината работи Нели Иванова
Установените текстове на тропари, кондак и молитва към новоканонизирания св. Серафим Софийски Чудотворец са:

 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Андрей Първозвани

Св. ап. Андрей се нарича Първозвани, понеже пръв от апостолите бил повикан да тръгне след ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *