Начало / Uncategorized / Патриарх Кирил пристигна в Хавана, Куба

Патриарх Кирил пристигна в Хавана, Куба

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил беше на еднодневно посещение в Хавана, където започва първосветителската среща в страните от Латинска Америка.
Визитата на предстоятеля на Руската православна църква на южноамериканския континент ще се проведе от 11 до 22 февруари. Първойерархът ще посети Куба, Парагвай и Бразилия. Освен това ще се състои и историческа среща между руския патриарх и римския папа.

„Аз съм патриарх не само на Москва, но и на цяла Русия. И предавам поздрав от всички народи на историческа Рус” – каза на журналистите предстоятелят на Руската църква при пристигането си на летището в Хавана. При престоя си патриархът е съпровождан от председателя на Отдела по външно-църковни връзки на РПЦ митрополит Иларион, от управляващия делата на Украинската православна църква при Московския патриархат Антоний и редица други високопоставени архиереи.
Патриарх Кирил отбеляза, че вече четвърти път стъпва на кубинска земя, „всеки път с особено чувство.” Той добави, че е на приятелска визита по покана на ръководителя на държавния съвет на Куба Раул Кастро.
„Народите на Куба и Русия са свързани от дълги години с взаимни дела и искрена дружба” – подчерта руският патриарх. Обръщайки се към кубинския народ, той заяви, че тези добри чувства в Русия се „преумножават днес”. „Пожелавам благоденствие на кубинския народ и щастие на всеки кубинец. Нека Господ бъде с вас!” – завърши пожеланието си патриархът.
По данни на Московската патриаршия, в хода на визитата патриарх Кирил ще се срещне с председателя на държавния съвет и председателя на съвета на министрите на Куба Раул Кастро, а също и с лидера на кубинския народ Фидел Кастро. В петък, 12 февруари, на летище „Хосе Марти” в Хавана ще се състои историческа среща – за първи път ще се срещнат предстоятелят на Руската православна църква и главата на Римокатолическата църква. В Хавана папа Франциск ще спре на път за Мексико. Въз основа на преговорите лидерите на двете църкви ще подпишат съвместна декларация.
Превод: Ренета Трифонова

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *