Начало / Интервюта / мнения / Александра Карамихалева: В новата наредба има някои проблемни моменти

Александра Карамихалева: В новата наредба има някои проблемни моменти

„В новата наредба има някои проблемни моменти, като например неясни критерии за кандидатстване, за които работната група по европроектите при Св. Синод е обърнала внимание на съставителите, но тези бележки не са взети предвид“, коментира за „Добротолюбие“ Александра Карамихалева,  началник на отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ. 

Повод да я потърсим за пояснение относно решението на Св. Синод бяха въпроси от страна на наши читатели, които питат какво налага забраната на Св. Синод за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Г-жа Карамихалева коментира още, че Св. Синод е забранил на своите поделения: митрополии, църкви и манастири да кандидатстват по Програмата  „от съображения, че в сегашния си вид наредбата крие редица рискове при кандидатстване“. „Мярката на Св. Синод е временна,  до отстраняване нередностите в наредбата“, уточни още тя.
Припомняме, че на вчерашното си заседание Светият Синод на БПЦ  разгледа Наредбата за прилагане на подмярка 7.6. „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата” от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. и във връзка  с несъгласие с определени условия в новата Наредба бе прието решение да се забрани на всички поделения: митрополии, църкви, манастири и др. да кандидатстват с проекти по Програмата. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *