Начало / Интервюта / „Църквата не може да се променя според мимолетните изисквания на политиците“

„Църквата не може да се променя според мимолетните изисквания на политиците“

“Църквата не може да се променя според мимолетните изисквания на политиците, защото политическите възгледи се променят, а Божията правда остава неизменна” – каза в интервю за Съюза на православните журналисти Предстоятелят на Украинската православна църква митрополит Онуфрий.
„Ние не променяме своя курс. Преди революцията, след революцията, в трудните времена на богоборчеството ние винаги сме се старали да водим хората към Бога и да напомняме на човека, че той е временен жител на земята. Това не е мястото на нашето постоянно съществуване. Земята, това е място, където ние сме длъжни само да се подготвяме за Вечността. И Църквата винаги напомня за това на хората.

А тези хора, които не искат да знаят това или са забравили за това, искат и ние да забравим за Вечността, и ние да оставим този въпрос, да се занимаваме със земни, политически вечни боричкания, които нямат край, които винаги имат безславен завършек. В политиката днес е „Осанна!”, утре – „Разпни ги!” Така е. Доколкото през живота си съм виждал политици, политически системи, които са се пропагандирали като много хуманни и демократични, – всички са пропаднали. Една политическа система се сменя с друга, а Божията правда е неизменна. Затова и Църквата не се изменя. Те искат Църквата да се промени като политическите течения, а Църквата не може да се изменя, защото Божията правда е една. Менят се политическите лозунги. А Божията правда не се изменя.
Христос е казал, че в този свят тези, които поискат да тръгнат по Неговите стъпки, ще бъдат гонени, ненавиждани, проклиняни. Това е нашият път, пътят на Църквата. Земната Църква е назована Църква на войнстващитите. Тя противостои на злото, а ако тя противостои на злото, то злото се опълчва против нея. Църквата никога няма да изостави този път. И аз искам да съм в тази Църква. Не искам да отпадам от тази Църква. И проповядвам това, което проповядва Църквата – да обичаме хората, да правим добро на хората. А какво те ще кажат за мен заради това – Бог да ги съди.
Знаете, аз съм живял в съветската система, която беше много по-жестока към Църквата, и въпреки всичко ние вървяхме по своя път, вървяхме към Бога. И сега ще правя точно същото – ще ходя към Бога. На някои това се харесва, на други – не. Някои политици считат, че аз съм против тях. Но ако аз вървя към Бога и се оказва, че вървя против тях, то тогава накъде отиват те? Е, ако те се отдалечават от Бога, то нима аз съм длъжен да ходя заедно с тях? Аз още повече съм длъжен да бъда пример за тях, защото после, когато настане Божият съд, ще ми кажат „Ти ми показа лош пример. Видях те, показа ми лош пример, а беше свещеник”.
Така че ние се стараем и сами да ходим по пътя на любовта и доброто, и да призоваваме към това всички хора. Ние се молим за това. Преди всичко – да ни даде Господ мир, за да престанем да враждуваме един с друг. Защото враждата бива в различни степени. Има вражда, която се изразява в това просто да се обиждаме с думи един друг и да произвеждаме сплетни, а има вражда на такава степен, че насочваме оръжие един към друг. Ние се молим да няма никаква вражда – нито малка, нито голяма. Да се уважаваме един друг, да обичаме Бога и ближния.
Искам да пожелая на всички чеда на нашата Църква да помнят, че ние вървим след Христа, че ние вървим към Горния Йерусалим. И на този път ние срещаме и ще срещаме препятствия и трудности. Но този, който върви с вяра, смирение и молитва, ще преодолее тези трудности, ще ги победи и ще достигне своите цели.
Така че не трябва да тъгуваме, не трябва да изпадаме в отчаяние, а да помним, че Бог, когато изпраща изпитание на човека, първо му дава силата да преодолее това изпитание и след това идва самото изпитание. И ако Господ ни е дал тези изпитания, значи Той ни обича и вече ни е дал сили да ги преминем и претърпим. И всичко ще бъде наред.”

Превод: Нели Иванова
Източник: www.pravmir.ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Подвигът на поста – тема на подкаста „Духовни полета“ в първата седмица на Великия пост

Уважаеми зрители, предлагаме ви новия брой на подкаста Духовни полета. В този брой говорим а ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *