Начало / св. Отци / Един епископ, който ни напусна огорчен на 44 години

Един епископ, който ни напусна огорчен на 44 години

Николай Селендис, 
митрополит на Халкида
41 години от кончината 
му (+19 януари, 1975 г.)
Един живот, украсен с благочестие, смирение и любов. Един гражданин на вечното Царство на Христос:
Халкидски митрополит Николай (Селендис).
Следват кратки откъси от словата му, които са включени вкнигата „Николай Селендис, митрополит на Халкида“.
***
Не желая да покоря високите върхове, желая, понеже Бог го налага, да се променим. Защото това е животът на един осъзнат християнин да става всеки един момент по-красив. 

***
Колко много ме отмаря молитвата! Господ е постоянният ми събеседник. Колко хубава е молитвата! Дойде момент, в който казах: не искам да свършвам, Господи. Как да сляза от Тавор? Колко е хубаво при Тебе!
***
Наистина, една година не е по-хубава, какво говоря? Един ден, изпълнен с благодатта Христова, вместо хиляди години без бриза на Светия Дух? И нима годините за нашето освещаване и усъвършенстване не са ни дар от Човеколюбеца?
***
Болката приземява човека, но и го въздига. Болката е любовта Божия. Без страдания, без сълзи, без болка никой не влиза в Рая.
***
Когото обича, Бог го учи с изпитания в живота, за да му покаже, че не тук е истинският свят, ала на небесата. За да го предпази от светските наслади и разврат, за да държи ума му в духовното.
***
Колкото повече човек се е окалял, толкова повече изпитва носталгия по чистотата и колкото повече вътрешният ни свят е разстроен, толкова повече жадуваме за мира и равновесието на светиите. Нека светиите са непрестанната цел на света, нека се бори с тях, нека ги държи на студено. Всъщност има нужда от тях, те го държат, те го разкрасяват. И така тези живи икони имат да кажат на мъртвите души на нашето време нещо велико и съществено, на всички, които са нервни, без глас, без лице, тънат в завладяния от технологии наш свят.
***
Изчисти ума си от мрачни и объркващи теории, които си чел в книгите и вестниците, и сам погледни истината: Над нас и вътре в нас се намира Някой, който е създал и поддържа с любов всичко, което виждаме, и всичко хубаво, което чувстваме и мислим. 

Превод: Асен Андонов
Източник: romfea.gr


* Читателят може да открие много впечатляващи елементи от живота на присноблажения митрополит на Халкида Николай в книгата „Николай Селендис (1931-1975), митрополит на Халкида“, която написа митрополитът на Фтиотида – Николай, дякон и близък съратник на блажения йерарх. Издадена е от Светата митрополия на Фтиотида.
Книгата се разпространява в книжарници „ΕΝΘΕΟΝ“ (ЕНТЕОН), улица Σατωβριάνδου (Ставрианду) и Χατζοπούλου(Хазопулу), 3511, Ламия. Тел и факс – 22310-36204.  Email: imfth@otenet.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Свети Нектарий Егински за изборите

При гласу­ване избирайте добра душа, безупречно сърце, любезен християнин, изпълнен с мъдрост, безпристрастен, благороден. През ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *