Начало / Новини / Република Габон официално призна Православната църква

Република Габон официално призна Православната църква

Днес, на 3 февруари, Негово Преосвещенство епископът на Бразавил и Габон  Панталеймон, в рамките на пастирското си посещение в столицата на Габон Либервил, се срещна с министъра на вътрешните работи, децентрализацията и сигурността г-н Пакоме Мубелет Бубея, който официално връчи документа за признаването на местната Православна църква от Република Габон, като отбеляза, че държавата ще се стреми към нейното креативно и ползотворно  присъствие. 

Православният йерарх изрази сърдечни благодарности към предстоятеля на честнейшия патриаршески трон на Алексанрдия, Негово Блаженство Теодор Втори, на местната църква, и към настоящия президент на Република Габон г-н Али Бонго Одимба, който от своя страна одобри предвидените правни процедури, след подаденото от Епископа искането през 2014. Също така благодари на г-н министъра и за плодотворното сътрудничество. Освен това, г-н Бубея уведоми Негово Преосвещенство Панталеймон, че има напредък по отношение на издаването на разрешително за издигането на първия православен храм в столицата. 
Превод: Асен Андонов
Източник: www.arxon.gr

Любопитно! Знаете ли че:

Габонската република или Габон е държава в западна централна Африка. Граничи с Екваториална Гвинея, Камерун, Република Конго и Гвинейски залив. От освобождението си от Франция на 17 август 1960, Габон е управляван само от двама президенти. Бившият президент Ел Хадж Омар Бонго е бил на власт от 1967 до 2009 г. и е бил най-дълго управлявалият президент в Африка. Габон въвежда многопартийна система и нова демократична конституция в началото на 90-те години на 20-ти век, които позволяват прозрачен избирателен процес и реформи на управленските институции. Малкото население, богатите природни запаси и частните чуждестранни инвеститори подпомагат страната да е една от най-проспериращите държави в региона.

За Ангел Карадаков

Виж още

Почина архиепископът на Аляска Давид

Вчера е починал архиепископът на Ситка и Аляска Давид, клирик на Православна църква в Америка ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *