Начало / Новини / Република Габон официално призна Православната църква

Република Габон официално призна Православната църква

Днес, на 3 февруари, Негово Преосвещенство епископът на Бразавил и Габон  Панталеймон, в рамките на пастирското си посещение в столицата на Габон Либервил, се срещна с министъра на вътрешните работи, децентрализацията и сигурността г-н Пакоме Мубелет Бубея, който официално връчи документа за признаването на местната Православна църква от Република Габон, като отбеляза, че държавата ще се стреми към нейното креативно и ползотворно  присъствие. 

Православният йерарх изрази сърдечни благодарности към предстоятеля на честнейшия патриаршески трон на Алексанрдия, Негово Блаженство Теодор Втори, на местната църква, и към настоящия президент на Република Габон г-н Али Бонго Одимба, който от своя страна одобри предвидените правни процедури, след подаденото от Епископа искането през 2014. Също така благодари на г-н министъра и за плодотворното сътрудничество. Освен това, г-н Бубея уведоми Негово Преосвещенство Панталеймон, че има напредък по отношение на издаването на разрешително за издигането на първия православен храм в столицата. 
Превод: Асен Андонов
Източник: www.arxon.gr

Любопитно! Знаете ли че:

Габонската република или Габон е държава в западна централна Африка. Граничи с Екваториална Гвинея, Камерун, Република Конго и Гвинейски залив. От освобождението си от Франция на 17 август 1960, Габон е управляван само от двама президенти. Бившият президент Ел Хадж Омар Бонго е бил на власт от 1967 до 2009 г. и е бил най-дълго управлявалият президент в Африка. Габон въвежда многопартийна система и нова демократична конституция в началото на 90-те години на 20-ти век, които позволяват прозрачен избирателен процес и реформи на управленските институции. Малкото население, богатите природни запаси и частните чуждестранни инвеститори подпомагат страната да е една от най-проспериращите държави в региона.

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Неофит: На фона на изпитанията празникът Преображение е глътка свеж въздух

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи послание по повод празника Преображение Господне. Предлагаме пълния текст ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *