Начало / Новини / Първи новопостроен храм в Ямбол от 128 години насам

Първи новопостроен храм в Ямбол от 128 години насам

Новопостроен православен храм отвори врати в Ямбол за първи път от 128 години насам. На Господския празник Сретение Господне Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий откри за богослужения и молитви храм „Успение на Пресвета Богородица” в квартал „Аврен”, в който живеят около 20 хил. жители, но досега не е имало църква. „Сега откриваме новия храм,  а не го освещаваме, освещаването е дълъг църковен процес, религиозните служби може да продължат много дълго. Но новата църква „Успение на Пресвета Богородица” вече приема миряните, вече се извършват църковни служби” – обяви Сливенският владика.

”Тука е духът на правдата, духът на любовта, духът на добродетелта, затуй храмът Божий е училище за благочестието” – каза дядо Йоаникий и насърчи хората да търсят радост и утеха и в новия храм.

Като голяма радост и привилегия определи съпреживяването на градежа и откриването на храма и кметът на града Георги Славов. „За мен това е един огромен знак, щом градът ни обедини енергия и желание и със Божията воля съгради този храм. Един град, който е на 1700 години, го чакат още хилядолетия. Това е знак и за нас, и за нашите деца, и за нашите наследници“ – каза градоначалникът и благодари на всички спомогнали за градежа на църквата.
Основен ктитор е семейството на Кольо и Христина Колеви, строителни предприемачи в Ямбол. Първоначалното им желание от 2010 год. е да построят само грубия строеж на църквата, но нещастие в семейството ги кара да изградят храма изцяло. Така новооткритият храм е посветен на арх. Жельо Колев – синът, който е участвал в изграждането му, но рано се е преставил в Господа.
Проектът за храма е дарен от арх. Любомир Семерджиев. ”Това е един духовен ансамбъл” – казва той. Православният комплекс е на два етажа и включва кръстокуполна църква с камбанария, параклис, духовно културен център, постоянна експозиция от икони, стопанска сграда и парково оформление на обща площ от 900 кв. метра. ”В залите ще бъдат експонирани изложби, ще бъдат правени различни духовни и културни събития. Там ще се провеждат и неделното училище, както и друг тип лекции. Така че аз се надявам, че бъдещето ще покаже необходимостта от създаването на такъв ансамбъл.” – допълни архитектът.
Община Ямбол и много хора от квартала и града са участвали в градежа на новата църква със свои средства и доброволен труд. Чаканият от поколения храм вече може да дава на всички тях срещи с Бога.
 
текст: Нели Иванова
снимки: delnik.net, БГНЕС
 

 

 

 


За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *