Начало / Новини / Митрополит Николай: Да прегърнем Бога в сърцата си!

Митрополит Николай: Да прегърнем Бога в сърцата си!

На Сретение Господне празнуваме срещата си с Бог” – така започна проповедното си словов края на празничната св. Литургия по повод Господския празник Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. По думите му, отправени към събралите се десетки миряни в храм „Св. Марина” в Пловдив, вярващите се срещат с Господ, защото Той сам иска това.

„Той иска никой от нас,човеците, да не погине в своите грехове, а да бъдем живи, за да се спасим. Господ Иисус Христос се роди в простата, скромна пещера. И на 40-тия ден беше доведен в храма на Йерусалим, в Своя дом, в дома на Бог. Господ Иисус Христос се среща с нас в земния живот. Въпросът е как ние приемаме тази среща. Когато боледуваме, когато страдаме, когато се измъчваме – отново Господ се среща с нас. Когато се радваме, когато тържествуваме, когато сме удовлетворени и щастливи, отново Господ се е срещнал с нас и се е докоснал до нас. И ако Господ е заживял в дома Господен, нима не чувствате срещата с Господа всякога, когато отправите в Божия храм сърдечна молитва към Бога?”, запита митрополит Николай. Той посочи, че ако попитаме безбожниците дали се срещат и дали са се срещали някога с Бога, те ще се учудят от този въпрос и сигурно ще отговорят отрицателно. „Ако попитаме вярващите, и те ще се замислят, а някои може би ще отвърнат също отрицателно. Всеки от нас почувствал ли е Божието присъствие в своята молитва? У колко човешки души и очи са бликнали сълзи при само тези две думи „Господи, помилуй!”, за да каже този човек, че е призовал Господ и се е срещнал с Неговата благодат? Срещаме се с Господа, още когато се родим, когато ни донесат в храма, за да ни кръстят, за да се срещне с нас Бог със Своята благодат във великото тайнство, което отваря вратите на рая – светото Кръщение. Срещаме се с Господа и във всичките тайнства на светата Църква, в които придобиваме Божествената благодат на Светия Дух”, посочи владиката. По думите на митрополит Николай, се срещаме с Бог и във великото тайнство на вечния живот – светата Божествена литургия. „Не просто се срещаме, а Господ влиза в нас. Ние ставаме Негови съпричастници. Той заживява в нас, за да го почувстваме и да знаем, че Бог е с нас”, каза още митрополит Николай и допълни: „Всеки човек е Божий образ и подобие. Нашето общуване помежду ни е среща с Господа, с Божия образ и Божие подобие. Нека да благодарим на Всеподателя Бога за своите милости, които изобилно дарява на нас, грешните човеци. Нека да живеем благочестиво и   праведно по примера на св. Симеон Богоприимец. Нека да прегърнем Господа Иисуса   Христа тъй, както Симеон го прегърна в обятията на нашите сърца. И когато   приближи свършекът на нашия живот, ние с радост да кажем: „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, – светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля. ” Амин!
По време на светата Литургия след Великия вход митрополит Николай ръкоположи във втората степен на свещенството – презвитерската, дякон Младен Добрев.
по информация от: агенция Фокус и Пловдивска св. митрополия
снимки: Пловдивска св. митрополия

  

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *