Начало / Новини / Великопостни песнопения с „Трисагион“ в София

Великопостни песнопения с „Трисагион“ в София

На 19 февруари от 18:30 часа в столичната църква „Св. Троица“ (на кръстовището между бул. „К. Величков“ и ул. „Цар Симеон“, София) ще се състои Вечер на великопостните песнопения – музикална подготовка за предстоящия 40-дневен път, от покайния канон на св. Андрей Критски до Голгота. Песнопенията ще изпълни камерна формация „Трисагион“ с диригент Никола Антонов. В програмата са включени произведения на св. Йоан Кукузел, отец Неофит Рилски, Жеко Павлов, Ангел Иванов (Севлиевеца) и други. Ще бъдат представени източноцърковни песнопения от периода на Светата четиридесетница (Великия пост).
Предвеликопостният концерт е част от активната дейност на формация „Трисагион“ за възраждане на интереса към източноцърковната музика в нейния автентичен вид и литургичен контекст като живо богословие в химни.

Според споделеното от членовете на „Трисагион“, източноцърковната музика в България преживява дълбока криза не само поради липсата на достатъчно подготвени кадри, но и поради хроничната откъснатост на Божия народ (лаос) от реалното участие в богослужението. На фона на очевидното възраждане на интереса към византийското пение в съседните Балкански страни, където, освен че се развиват музикални школи, тече и активна преводаческа работа с цел автентичната музика в духа на източната църковно-певческа традиция да зазвучи на съвременен разбираем език, у нас не се случва почти нищо, с изключение на няколко изцяло лични инициативи. Това е необяснимо и неприемливо предвид факта, че в съседна Сърбия и Македония например монодийната певческа традиция е достигнала благодарение колосалната работа на българските музиколози (Манасий Поптодоров, Петър Сарафов и др.), а в Русия византийското пение на църковно-славянски език се нарича направо българско (да не се бърка с болгарский роспев).
Със своето начинание създателите на Трисагион се надяват, че ще допринесат поне малко за промяната на тази ситуация чрез подбор и изпълнение на най-красивите образци, превод и адаптация на тази музика в необходимия издържан вид и изцяло в духа на църковната традиция. 

Формация „Трисагион“ е създадена през есента на 2013 г. и се състои от:
Никола Антонов – възпитаник на Софийската духовна семинария „Св. Иоан Рилски“,  празничен певец и солист на хора към храма „Св. Троица“, хорист в Софийския свещенически хор и дългогодишен член и солист на хора за византийска музика „Св. Роман Сладкопевец“.

Светослав Цанков – завършил вокалния факултет на НМА „Панчо Владигеров“, солист на хора към храма „Св. Троица“.
Велко Айков  – завършил Национално музикално училище „Любомир Пипков“, специалност класическо пеене, хорист в хора на Софийската национална опера и в хора за византийска музика „Св. Роман Сладкопевец„.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *