Начало / Новини / Митрополит Йосиф ще служи в Богословския факултет на СУ за празника на Св. Три Светители

Митрополит Йосиф ще служи в Богословския факултет на СУ за празника на Св. Три Светители

Денят на св. Три светители  (30 януари ) се чества като празник на Богословската наука и богословските школи. На този ден празнува и Богословският факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. 
По случай празника Богословският факултет организира тържествено честване. 
Божествена св. Литургия ще отслужи Негово  Високопреосвещенство митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Празничната програма на богословската школа ще  продължи в аулата на факултета, където по традиция ще се представи доклад, подготвен от един от младите преподаватели на факултета. Тази година докладът е на гл. ас. д-р Иван Йовчев и е на тема „ Църковната дисциплина в правилата на св. Василий Велики“. 

От 12 часа до 17 часа ще се проведе изложба на тема “Биографични свидетелства за преподавателите-основоположници на Богословския факултет при Софийския университет“, където ще бъдат показани книги, статии, снимки и други архивни материали.
Библиотека Теология при Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” е специализирана библиотека. Тя е основана през 1923 г., а нейните създатели са и първите преподаватели във Факултета, които се стремят да събират, ретроспективно и текущо, български и чужди издания – основни съчинения, справочници, научни изследвания, периодични издания и учебна литература по всички дисциплини на Богословската наука. 
 Това начинание е подето и от приемниците им. Така в общия библиотечен фонд попадат множество редки и ценни издания, в голямата си част свързани по съдържание с профила на библиотеката. 
 Първите дарители на богослужебни книги, лекции и други учебни пособия са руските преподаватели-емигранти: проф. прот. Александър Рождественский, проф. Николай Глубоковский, проф. прот. Георгий Шавелский, проф. Михаил Поснов.
За по-добро съхраняване и опазване на тези издания от 2013 г. те са обособени в колекция “Редки и ценни издания”, която продължава да се попълва предимно чрез дарения.
Освен редки и ценни печатни издания библиотеката притежава особено ценна малка сбирка от ръкописи, между които 8 ръкописни книги (7 от тях от личната библиотека на патриарх Кирил).
 
По новината работи Николина Александрова

За Ангел Карадаков

Виж още

Празник на Светия Дух

С тържествени служби православната църква чества деня на Светия Дух. Празникът е подвижен и винаги се пада ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *