Начало / Новини / Митрополит Йосиф ще служи в Богословския факултет на СУ за празника на Св. Три Светители

Митрополит Йосиф ще служи в Богословския факултет на СУ за празника на Св. Три Светители

Денят на св. Три светители  (30 януари ) се чества като празник на Богословската наука и богословските школи. На този ден празнува и Богословският факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. 
По случай празника Богословският факултет организира тържествено честване. 
Божествена св. Литургия ще отслужи Негово  Високопреосвещенство митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Празничната програма на богословската школа ще  продължи в аулата на факултета, където по традиция ще се представи доклад, подготвен от един от младите преподаватели на факултета. Тази година докладът е на гл. ас. д-р Иван Йовчев и е на тема „ Църковната дисциплина в правилата на св. Василий Велики“. 

От 12 часа до 17 часа ще се проведе изложба на тема “Биографични свидетелства за преподавателите-основоположници на Богословския факултет при Софийския университет“, където ще бъдат показани книги, статии, снимки и други архивни материали.
Библиотека Теология при Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” е специализирана библиотека. Тя е основана през 1923 г., а нейните създатели са и първите преподаватели във Факултета, които се стремят да събират, ретроспективно и текущо, български и чужди издания – основни съчинения, справочници, научни изследвания, периодични издания и учебна литература по всички дисциплини на Богословската наука. 
 Това начинание е подето и от приемниците им. Така в общия библиотечен фонд попадат множество редки и ценни издания, в голямата си част свързани по съдържание с профила на библиотеката. 
 Първите дарители на богослужебни книги, лекции и други учебни пособия са руските преподаватели-емигранти: проф. прот. Александър Рождественский, проф. Николай Глубоковский, проф. прот. Георгий Шавелский, проф. Михаил Поснов.
За по-добро съхраняване и опазване на тези издания от 2013 г. те са обособени в колекция “Редки и ценни издания”, която продължава да се попълва предимно чрез дарения.
Освен редки и ценни печатни издания библиотеката притежава особено ценна малка сбирка от ръкописи, между които 8 ръкописни книги (7 от тях от личната библиотека на патриарх Кирил).
 
По новината работи Николина Александрова

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *