Начало / Новини / ИЗВЪНРЕДНО: ЕДНА СТЪПКА НАПРЕД В ПОМИРЕНИЕТО МЕЖДУ ЙЕРУСАЛИМ И АНТИОХИЯ

ИЗВЪНРЕДНО: ЕДНА СТЪПКА НАПРЕД В ПОМИРЕНИЕТО МЕЖДУ ЙЕРУСАЛИМ И АНТИОХИЯ

Спорният въпрос между Йерусалимската и Антиохийската патриаршия за духовната юрисдикция върху Катар  продължава да е ябълка на раздора. Въпреки опитите на православните водачи, събрали се тези дни на заседание в Женева, да помирят двете страни, няма положителен резултат.
Според извънредна информация на гръцката агенция Ромфеа, Йерусалимският патриарх е бил готов да хвърли вода в огъня и да приеме предложението, за да стихне бурята и да се намери златната среда в отношенията с Антиохийската патриаршия.
Но от своя страна Антиохия е предложила някои неща, които Йерусалимският патриарх Теофил е отхвърлил, като в резултат опитът за помиряване е провален.
Източници на Ромфеа съобщиха, че Архиепископът на Кипър Хризостом е отправил покана към двамата Предстоятели да се срещнат преди Всеправославния събор през юни в Мегалонисос и с посредничеството на Александрийския патриарх Теодор II да се разрешат до тогава различията.
Заслужава си да се отбележи, че Антиохийската патриаршия не е отхвърлила предложението митрополит в Катар да бъде Макарий, стига да не носи настоящата си титла (на Катар), а да използва друга, която няма да остави място за погрешни интерпретации за това кой има права над региона. 
 
информация и снимка: romfea.gr 
превод от гръцки: Асен Андонов

За Ангел Карадаков

Виж още

Над 10 000 лв. се събраха от благотворителния концерт за възстановяване на храм в Слатина

Над 10 000 лв. бяха събрани снощи на благотворителния концерт на стадион Академик в район ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *