Начало / Новини / ИЗВЪНРЕДНО: ЕДНА СТЪПКА НАПРЕД В ПОМИРЕНИЕТО МЕЖДУ ЙЕРУСАЛИМ И АНТИОХИЯ

ИЗВЪНРЕДНО: ЕДНА СТЪПКА НАПРЕД В ПОМИРЕНИЕТО МЕЖДУ ЙЕРУСАЛИМ И АНТИОХИЯ

Спорният въпрос между Йерусалимската и Антиохийската патриаршия за духовната юрисдикция върху Катар  продължава да е ябълка на раздора. Въпреки опитите на православните водачи, събрали се тези дни на заседание в Женева, да помирят двете страни, няма положителен резултат.
Според извънредна информация на гръцката агенция Ромфеа, Йерусалимският патриарх е бил готов да хвърли вода в огъня и да приеме предложението, за да стихне бурята и да се намери златната среда в отношенията с Антиохийската патриаршия.
Но от своя страна Антиохия е предложила някои неща, които Йерусалимският патриарх Теофил е отхвърлил, като в резултат опитът за помиряване е провален.
Източници на Ромфеа съобщиха, че Архиепископът на Кипър Хризостом е отправил покана към двамата Предстоятели да се срещнат преди Всеправославния събор през юни в Мегалонисос и с посредничеството на Александрийския патриарх Теодор II да се разрешат до тогава различията.
Заслужава си да се отбележи, че Антиохийската патриаршия не е отхвърлила предложението митрополит в Катар да бъде Макарий, стига да не носи настоящата си титла (на Катар), а да използва друга, която няма да остави място за погрешни интерпретации за това кой има права над региона. 
 
информация и снимка: romfea.gr 
превод от гръцки: Асен Андонов

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *