Начало / Новини / Всенощно бдение организират студентите от Богословския факултет

Всенощно бдение организират студентите от Богословския факултет

За втора поредна година студентите от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ организират Всенощно молитвено бдение по повод празника Пренасяне мощите на Св. Йоан Златоуст. Бдението ще започне от 22:00 часа, утре вечер, в сградата на факултета, като ще продължи цяла нощ. То ще бъде предстоявано от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Очаква се да бъдат донесени за поклонение и светите мощи на св. Три Светители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст. 
Студентите са подкрепени от деканското ръководство на факултета.

„Желанието ни е бдението да стане традиционно за Богословския факултет“, споделят младите инициатори, като припомнят, че богословието именно се живее, а не се изучава. „Богословието е живот. Ако не го живееш, то ти не можеш и да го разбереш, и да го проумееш, а и да вярваш в Бога“, казват уверено студентите. На въпроса не се ли притесняват, че техните колеги от другите факултети ще ги гледат странно, като ги поканят на бдение, те отговориха така: „Ами за нас не е странно. Младият човек освен от купони се нуждае и от тишина, а каква по-голяма тишина и какво по-голямо спокойствие от молитвата и то среднощната молитва, която е една от най-благодатните. Само чрез притихването и молитвата е възможно осъществяването на исканото от шумния ден“.
Освен своите колеги студентите от Богословския факултет канят и всички християни, които биха могли да се участват молитвено в бдението заедно с тях.

Всенощното бдение ще се състои в сградата на Богословския факултет на СУ на адрес пл. „Св. Неделя” 19, втори етаж.
За да са в крак със съвремието, студентите са създали и събитие във Фейсбук, към което можете да се присъедините тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

България има своя нов патриарх

След откриването, в залата на БАН, на Патриаршеския избирателен църковен събор и при вече гласувано ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *