Начало / Всеправославен събор / Св. литургия отслужиха Предстоятелите на Поместните православни църкви в храм „Св. апостол Павел“ в Шамбези

Св. литургия отслужиха Предстоятелите на Поместните православни църкви в храм „Св. апостол Павел“ в Шамбези

Днес, 24.01.2016 г., Предстоятелите на Поместните православни църкви отслужиха Божествена св. литургия в храма, посветен на св. апостол Павел, в Шамбези (Швейцария).

В Богослужението участваха: Вселенският патриарх Вартоломей, Александрийският патриарх Теодор II, Йерусалимският патриарх Теофил III, патриархът на Москва и цяла Русия Кирил, католикос-патриархът на Грузия Илия II, Сръбският патриарх Ириней, Румънският патриарх Даниил, Българският патриарх Неофит, Кипърският архиепископ Хризостом II, архиепископът на Тирана и цяла Албания Анастасий, митрополитът на Чешките земи и Словакия Ростислав, както и Илийският митрополит Герман (от Еладска православна църква) и Семитически епископ Георгий (от Полската православна църква).

Молитвено участие взеха и членовете на делегациите на Поместните православни църкви.

След прочитането на Евангелието към участниците в богослужението се обърна Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей: „Особена радост за нас представлява възможността да подчертаем нашето единство и взаимна любов чрез общата Чаша на Живота, когато принасяме безкръвната жертва на Тялото и Кръвта Господни за завършване на най-отговорната и най-сложната работа на цялото Събрание и за изпълнение на нашето църковно служение в цялост” – каза Предстоятелят на Константинополската патриаршия.

По думите на патриарх Вартоломей, протичащото в тези дни събрание на Предстоятелите на православните църкви „като единно Тяло се явява още едно свидетелство за единството на Православната църква и потвърждава думите на св. апостол Павел, апостолът на езичниците, който казва: „Едно тяло сте и един дух… един е Бог и Отец на всички, Който е над всички, и чрез всички, и във всички нас.” (Еф. 4:4-6).

Богослужебните възгласи Предстоятелите произнесоха на гръцки, арабски и църковнославянски език.

Песнопенията на Литургията се изпълняваха на гръцки и френски език.

Тази вечер ще се състои извънредно събрание на Предстоятелите на Поместните православни църкви.

информация: patriarchia.ru
превод: Нели Иванова

снимки: patriarchia.ru, basilica.ro, romfea.gr

 

 

 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *