Начало / Всеправославен събор / Избрани са темите за Всеправославния събор!

Избрани са темите за Всеправославния събор!

По информация на гръцката православна агенция Ромфеа на извънредно събрание на Предстоятелите на Поместните православни църкви е решено кои теми да бъдат включени в предстоящия Всеправославен събор, който ще се проведе през юли месец тази година. 

Според източници от Ромфеа, въпросите за „Автокефалията“, „Диптисите“ и „Календарът“ ще бъдат отложени за разглеждане на друг Всеправославен събор. Но срещата продължава и предстоят да се разгледат други важни точки. 

Припомняме, че тези именно три теми са едни от най-обсъжданите и наболели в православните среди, тъй като темата за автокефалията, т.е. за самостоятелността на дадена църква в съвременния свят, придобива все по-голяма актуалност. Темата за автокефалията на Македонската православна църква, която е в момента извън общение с останалите православни църкви, няма да бъде разглеждана, както и въпросът кой може да дава автокефалност. 

Темата за диптисите също е актуална, тъй като това е списъкът, по който се подреждат Православните поместни църкви. Два са основните диптиси: единият е на Вселенската патриаршия, а другият е на Руската патриаршия. В двата има леко разминаване и именно това би повдигнало въпроса за обсъждането на реда на православните църкви. В момента Българската патриаршия се намира по ред след Румънската и Сръбската, но чисто исторически тя би трябвало да е преди тях. 

Темата за календарния въпрос е може би  и най-нажежената, тъй като православният свят в това отношение е разделен на две – едни празнуват по новоюлианския, а другите – по юлианския календар, така едните празнуват големите християнски празници 14 дни след другите. Единствено времето от Възкресение Христово до Петдесетница се празнува едновременно от всички православни по целия свят.
По-рано днес православните йерарси решиха, че съборът няма да се проведе в Истанбул, както бе предвидено, а на остров Крит.
Снимки: basilica.ro
Очаквайте подробности.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *