Начало / Новини / Първа среща на Вселенския патриарх с новия предстоятел на Църквата на Чехия и Словакия Ростислав

Първа среща на Вселенския патриарх с новия предстоятел на Църквата на Чехия и Словакия Ростислав

Днес започна срещата на предстоятелите на Поместните Православни църкви. Тя се провежда в Шамбези, Швейцария. Преди откриването на срещата Вселенският патриарх Вартоломей се срещна с архиепископ Ростислав, който е предстоятел на Църквата на Чешките земи и Словакия.  Според православни богослови срещата между двамата има символичен характерчрез нея се демонстрира единство преди ключовата среща на Предстоятелите на православните църкви.
Изборът на архиепископ Ростислав за Предстоятел на Прешов и неговите критични нагласи към Вартоломей бяха един от проблемните въпроси, които затрудняваха провеждането на подготвителната конференция.

След като Руската, а след това и Българската църква поискаха от патриарх Вартоломей да признае избора на архиепископ Ростислав като условие за тяхното идване в Шамбези и участие в конференцията, Вселенската патриаршия съобщи, че след проведени разговори и изпълняване на определени условия потвърждава избора на Ростислав за Архиепископ на Чешките земи и Словакия.
От днес в Шамбези започва едноседмична подготвителна конференция на Предстоятелите на Поместните православни църкви, от която ще зависи дали и кога след 1200 години ще се проведе Великият събор на Православната църква.
Снимки: Amen.gr
 
Прочетете още:

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *