Начало / Новини / Честит имен ден, Ваше Светейшество!

Честит имен ден, Ваше Светейшество!

Днес е Неофитов ден. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отбелязва своя имен ден в деня на празника на св. Максим Изповедник и св. мъченик Неофит.
 
„Ваше Светейшество, 
Двадесет и първия ден на месец януари, в който почитаме паметта на преподобни Максим Изповедник и на свети мъченик Неофит, десетилетия наред се вписва в реда на светли и  дълбоко благодатни празници на родната ни света Църква като личен празник на двама български патриарси.

Радваме се, че във Ваше лице Българският патриарх продължава да бъде мъдър наставник, духовна опора и обединител на народа. Във време на тежки изпитания и природни бедствия на Вас се падна отговорността да вземате важни решения. На проявената бащинска грижа и любов към целия български народ, съчетана с мъдрост и опитност, повереното ви паство отговори със синовна признателност и подкрепа във Вашите стремежи да се отстоява достойното място на православната ни Църква в живота на съвременното общество както у нас, така и сред сестрите поместни православни църкви. Бог, от когото иде във всяко добро деяние и всеки съвършен дар, по Вашите първосветителски молитви да запази мира и единството в Църквата, на която Ви постави за първогласен.

(из поздрав на Св. Синод на БПЦ към Негово Светейшество патриарх Неофит за имения му ден през 2015 г.)

 

Екипът на блог „Добротолюбие“ Ви пожелава още дълги години благодатно служение както на Църквата и Бога, така и на народа ни. На многая и благая лета!

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *