Начало / Новини / Митрополитът на Керкира: „Изгубили сме духовната си ориентация“

Митрополитът на Керкира: „Изгубили сме духовната си ориентация“

На 19 януари Негово Високопреосвещенство  Нектарий, митрополит на Керкира, Паксос и Диапонтийските острови, оглави Божествената Литургия по повод храмовия празник на църквата „Свети Арсений“ в Левкими.

В словото си митрополит Нектарий каза, че вечният Архиерей е нашият Бог, Иисус Христос, Който с кръстната Си жертва ни е отворил пътя към благодатта и общението с Небесния ни Отец. Този благодатен път е последвал и Свети Арсений, митрополит на Керкира, преди 10 века.
Имал е свят живот и се оприличил на Великия Архиерей Христос. Предлагал е безкръвната Света Литургия, освещавайки човеците и вървейки по пътя към небесата.
По-нататък в словото си митрополит Нектарий каза още, че сме изгубили духовната си ориентация, напомняйки, че човекът е променил начина си на живот и от естественото състояние, в което разбира стойността на човешката личност, днес се хвали с обезценяването на тази личност.


Митрополитът зададе въпроса дали ако в по-старо време са горели мъртвите, днес сме щели да имаме благословията да намираме благодатните мощи на нашите светии.
Поради тази причина Светата ни Църква настоява да погребваме починалите именно защото вярваме във Възкресението на мъртвите.
В заключение, митрополит Нектарий насочи вниманието на миряните към по-възрастните, като каза, че те са тези, които носят отговорността да учат по-младите, предавайки Светата Вяра в Христа, която и те на свой ред са наследили.


След края на Божествената Литургия беше извършена литания на светите мощи на Свети Арсений, която оглави митрополитът г-н Нектариос.Превод: Асен Андонов
Източник: Romfea.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *